Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković susreo se danas s ministricom vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke Annalenom Baerbock koja boravi u zvaničnoj posjeti Bosni i Hercegovini. Prije zvaničnog sastanka u Ministarstvu, Konaković i Baerbock prošetali su Baščaršijom. Foto FENA/Harun MuminovićHARUN MUMINOVIć - Fena
StoryEditor
političko pitanje

Povučen Nacrt zakona o sudu BiH: Bošnjaci žele odrediti gdje će u RS-u biti sjedište Apelacijskog odjela

Piše fena  /  19.03.2024., 17:51h

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković je nakon sjednice Vijeća ministara BiH izjavio novinarima da je danas ponovno s dnevnog reda povučen Nacrt zakona o sudu BiH, a povučen je i Nacrt zakona o zaštiti osobnih podataka.

Po njegovim riječima, za Nacrt zakona o sudu BiH još ne postoji politička suglasnost.

- Još se lome koplja oko nadležnosti i sjedišta Apelacionog odjela Suda BiH. Za drugi zakon ima puno zahtjeva Ureda za zakonodavstvo za korekcije nomotehničke naravi. Mislim da ćemo s tim zakonom relativno brzo biti u prilici ponovno odlučivati, a ovaj prvi se lomi na političkom polju – kazao je ministar Konaković.  

Nacrt zakona o Sudu BiH ministri su razmatrali i na sjednici prošlog tjedna, ali se nisu izjašnjavali o njemu.

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Borjana Krišto tada je kazala novinarima da se radi o vrlo važnom zakonu koji se tiče, između ostalog, ispunjavanja kriterija za otvaranje pregovora o članstvu BiH u Europskoj uniji.

Dnevnik.ba

27. travanj 2024 10:22