StoryEditor
sud bih

Potvrđena optužnicu protiv Samira Nukića zbog vrijeđanja žrtava rata

Piše fena  /  15.03.2024., 16:52h

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu protiv Samira Nukića zbog izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti, počinjene objavama na društvenoj mreži Facebook u kojima je vrijeđao djecu stradalu 1993. u Vitezu.

Iz Tužiteljstva su još priopćili da navode optužnice planiraju dokazivati saslušanjem četiri svjedoka, među kojima i predstavnika oštećenih, jednog vještaka, te ulaganjem oko 20 materijalnih dokaza, javio je BIRN BiH.

Kako je ranije priopćeno, Nukić se tereti da je sredinom prošle godine, za vrijeme obilježavanja stradanja osmero djece u Vitezu, koja su 1993. ubijena eksplozijom granate na igralištu, nakon posjete visokog predstavnika spomeniku ubijenim, javnim objavama na društvenoj mreži Meta – Facebook sa svog mobilnog telefona i korisničkog broja, upućivao psovke i izraze mržnje prema stradaloj djeci hrvatske nacionalnosti.

Nakon upozorenja drugih korisnika društvene mreže, navodi se, on je “ponovo više puta iznosio psovke i uvrede prema žrtvama”.

Detektor je u emisiji “TV Justice” u projektu “Zaboravljene žrtve rata” donio priču o zločinu u kojem je 1993. godine stradalo osmero djece u Vitezu, za koji nitko nije odgovarao.

Ovo je druga optužnica koju je Državno tužiteljstvo podiglo a Sud potvrdio po članu zakona koji je dopunjen i izmijenjen 2021. godine.

Nedavno je Sud BiH po ovom članu zakona potvrdio prvu optužnicu protiv Vojina Pavlovića zbog veličanja haškog osuđenika Ratka Mladića, o čemu je Detektor ranije pisao.

Dnevnik.ba

24. svibanj 2024 11:45