StoryEditor
Pjotr Tolstoj

Potpredsjednik Dume poslao jasnu poruku Macronu: "Ubit ćemo sve francuske vojnike koji dođu u Ukrajinu, pobili smo ih već 147"

Piše desk  /  21.03.2024., 11:44h

Zamjenik predsjednika ruske državne Dume Pjotr Tolstoj rekao je danas da će "ruski vojnici eliminirati sve francuske vojnike koji dolaze u Ukrajinu".

"Ubit ćemo sve francuske vojnike koji dođu na teritoriju Ukrajine. Sve njih", rekao je on za kanal BFMTV. Političar je također istaknuo da je eliminirano 147 od 367 francuskih plaćenika koji su ranije stigli u Ukrajinu.

Osim toga, Tolstoj je naglasio da Rusiju "nije briga" za izjave francuskog predsjednika Emmanuela Macrona i njegove riječi o odbijanju crvenih linija u pružanju pomoći Kijevu.

Direktor Ruske Vanjske obavještajne službe (SVR) Sergej Nariškin rekao je 19. ožujka da Francuska već priprema vojni kontingent za slanje u Ukrajinu, koji bi u početku iznosio oko 2.000 vojnika. Nakon toga, francusko Ministarstvo oružanih snaga dalo je izjavu na društvenoj mreži X da ono što je Nariškin rekao ne odgovara stvarnosti.

Šef ruske obavještajne službe je istakao da je "Francuska neslužbeno priznala smrt svojih vojnika".

"Francuska vojska nije iskusila toliki nivo gubitaka od Alžirskog rata 1954-1962. Jelisejska palača također smatra da je broj mrtvih Francuza prešao psihološki značajan prag, a sada se postavlja pitanje kako sahraniti mrtve i tretirati ranjene u tajnosti da ne bi izazvali negodovanje javnosti", tvrdi on.

Krajem veljače, nakon konferencije u Parizu posvećene Ukrajini, Macron nije eksplicitno isključio mogućnost slanja kopnenih trupa iz zapadnih zemalja u zonu borbenih djelovanja u Ukrajini. Macron je također rekao da zapadne države "namjeravaju da učine sve što je potrebno" kako bi spriječile Rusiju da preuzme prednost u ovom ratu.

Dnevnik.ba

22. travanj 2024 18:50