StoryEditor

Potpisan Sporazum o suradnji BiH i Regionalnog ureda WHO za Europu

Piše D  /  21.02.2018., 12:02h

Sporazum je nastavak prethodnog sporazuma koji se odnosio na razdoblje 2016-2017.godina i dalje odražava viziju Regionalnog ureda Svjetske zdravstvene organizacije za Europu, Bolje zdravlje za Europu, kao i koncepte, principe i vrijednosti koji podupiru razvoj Europske politike za zdravlje – Zdravlje 2020.

- Ovaj dvogodišnji Sporazum obuhvatit će oblast antimikrobne rezistencije, nasilje i povrede, ishranu, reproduktivno zdravlje, zdravlje majki, novorođenčadi, djece i adolescenata, zdravlje i okoliš, zdravstvene sustave, upravljanje rizikom od infekcija i pripravnost za hitne zdravstvene situacije i Međunarodne zdravstvene propise - rekao je Osmanović.

Politika Zdravlje 2020 će u Bosni i Hercegovini biti realizirana kroz razvoj novih i poboljšanje postojećih javnozdravstvenih planskih dokumenata i fokusiranje na kontrolu opterećenja nezaraznim oboljenjima. Ovaj okvir će u potpunosti odražavati vrijednosti, principe, ciljeve i prioritetna područja za provođenje aktivnosti politike Zdravlje 2020, kao i Europski akcijski plan za jačanje javnozdravstvenih kapaciteta i usluga.

Dvogodišnji sporazum o suradnji za razdoblje 2016-2017.godina potpisan je u Podgorici gdje je ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović sudjelovao u radu Konferencije ministara zdravlja zemalja jugoistočne Europe na temu imunizacije.

Konferenciju su organizirali Ministarstvo zdravlja Crne Gore i Regionalni ured Svjetske zdravstvene organizacije za Europu, s ciljem da se sagleda dosadašnji napredak u oblasti imunizacije u Europi i analiziraju izazovi i problemi sa kojima se suočava svaka od zemalja kada je u pitanju podizanje i održavanje stupnja cijepljenja na željenoj razini, priopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH. 

Dnevnik.ba

27. travanj 2024 15:48