StoryEditor

Postrožene mjere u Mostaru: Zabranjena okupljanja, obustavlja se rad tržnih centara...

Piše D  /  18.03.2020., 12:03h

Grad Mostar izdao je u srijedu Zapovijed i Naredbu kojom se odmah  obustavlja rad ugostiteljskih i drugih objekata u Gradu Mostaru, te nalaže zabrana okupljanja građana u parkovima i na javnim površinama. Iz Grada ističu kako se bbustavlja rad kulturnih institucija: kina, muzeja, kazališta/pozorišta, umjetničkih galerija i slično na području Grada.

Također, odmah se obustavlja i rad javnih bazena i kupališta, sportskih centara, spa centara, fitnes centara i slično. Otkazuje se održavanje svih javnih skupova u Gradu Mostaru, kao i privatnih skupova, proslava i drugih okupljanja, kako u organizaciji pravnih tako i fizičkih osoba.

Obustavlja se rad svih ugostiteljskih objekata za pripremanje i prodaju hrane i pića: restorana, pizzeria, slastičarni, ćevabdžinica, nargila barova, caffe i bistro barova, klubova, diskoteka, kasina, sportskih kladionica, rad kafića u sklopu benzinskih crpki i slično na području Grada Mostara u trajanju od najmanje 15 dana od dana donošenja ove zapovjedi/naredbe.

Od ove naredbe se izuzimaju oni ugostiteljski objekti koji se, pismenim putem prema Stožeru/Štabu CZ Grada Mostara, izjasne da će obavljati isključivo dostavu hrane, uz pridržavanje mjera zaštite i fizičkog razmaka prilikom dostavljanja hrane i pića, s tim da i dalje ne smiju služiti hranu i piće u objektu, niti primati goste u objekte.

Obustavlja se rad svih tržnih centara, frizerskih i kozmetičkih salona,butika i slično.

Rad trgovina osnovnim prehrambenim artiklima (supermarketi, hipermarketi, pekare, apoteke, benzinske pumpe) se organizira do 18 sati u trajanju od najmanje 15 dana od dana donošenja ove naredbe.

Obustavlja se rad buvljih, sedmičnih tržnica/ pijaca, auto tržnica i sličnih u trajanju od najmanje 15 dana od dana donošenja ove naredbe, dok se rad zelenih pijaca i piljara odvija uz poštivanje preventivnih higijensko-epidemioloških mjera.

Nalaže se svim odjelima Gradske uprave, te upravama gospodarskih/ privrednih društava, fizičkim i pravnim osobama na području Grada Mostara da pojačaju provođenje općih i posebnih mjera zaštite stanovništva od zarazne bolesti, sa posebnim naglaskom na pojačanu vanrednu dezinfekciju poslovnih površina, sredstava javnog prijevoza (autobusi, taxi vozila, kombi vozila. Ujedno se zadužuje Javno poduzeće Mo-Bus i Autoprevoz-Mostar da odmah reduciraju javni linijski prijevoz.

Zadužuju se povjerenici mjesnih zajednica da obavještavaju Stožer/ Štab CZ Grada Mostara i nadležne policijske stanice o poznatim kretanjima osoba kojima su izdana rješenja o kućnoj izolaciji u svojim mjesnim zajednicama.

Prilikom ukopa umrlih osoba Stožer / Štab CZ preporučuje obavljanje obreda sa minimalnim brojem prisutnih uz pridržavanje mjera minimalnog socijalnog kontakta (bez fizičkog kontakta).

Preporučuje se javnim organizacijama, institucijama, javnim ustanovama, poduzećima i ostalim pravnim subjektima koji se bave pružanjem usluga građanima (elektrodistribucija, telekomi, pošta, banke i sl) da uvedu racionalizaciju radnog vremena i osoblja, te da vrše dezinfekciju prostorija i površina, u skladu sa pojačanim higijensko-epidemiološkim mjerama.

Svi navedeni subjekti obavezni su dostaviti informaciju o poduzetim mjerama Stožeru/ Štabu CZ Grada Mostara na mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili na telefon/ faks broj 036 558 253.

Nalaže se Službi za inspekcijske poslove da osigura dežurstvo nadležnih inspektora i da na terenu u skladu sa svojom nadležnošću vrše nadzor provođenje zapovjedi/naredbi u suradnji sa PU Mostar.

Kontakt telefon Službe je 036 505 521. 

Odluku je potpisao zapovjednik StožeraCivilne zaštite Mostar Ljubo Bešlić.

Dnevnik.ba

29. travanj 2024 14:25