StoryEditor
vijeće ministara bih

Postignut dogovor za Frontex, državni ministri usuglasili točku koja je bila sporna

Piše desk  /  12.12.2023., 12:54h

Vijeće ministara je, kako saznaje Klix.ba, usuglasilo tekst sporazuma o pregovorima sa Frontexom i danas će biti usvojen.

Ministri iz reda Bošnjaka i Ostalih u Vijeću ministara BiH 5. prosinca nisu glasali o Sporazumu za pregovore s Frontexom zbog jedne točke nacrta.

U međuvremenu je ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić prihvatio prijedloge kolega u Vijeću ministara.

Sada je ta točka usaglašena i umjesto "saglasnosti Bosne i Hercegovine koja podrazumijeva obavezu dobijanja suglasnosti entiteta" bit će navedeno da će se suglasnost davati u skladu sa ustavnim nadležnostima unutar Bosne i Hercegovine.

Također, u sastav delegacije će biti dodan još jedan član iz reda Bošnjaka.

Podsjetimo, državni ministri iz SNSD-a i HDZ-a su početkom prosinca glasali "za" predloženi nacrt, ali ministrima Elmedinu Konakoviću, Zukanu Helezu, Edinu Forti i Sevlidu Hurtiću je bila sporna treća točka i zbog toga se nisu izjasnili na prijedlog Ministarstva sigurnosti BiH.

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković tada je rekao za Klix.ba kako je razlog zbog kojeg se protivi trenutnom prijedlogu zapravo alineja u kojoj se navodi da država BiH mora dobiti suglasnost od entiteta za materiju u kojoj joj ta vrsta saglasnosti nije potrebna.

Podsjećamo, Frontex je centar za aktivnosti granične kontrole na vanjskim granicama EU, koji dijeli obavještajne podatke i stručno znanje sa svim zemljama EU, kao i sa susjednim zemljama koje su pogođene migracijskim trendovima i prekograničnim kriminalom.

Dnevnik.ba

22. svibanj 2024 10:17