StoryEditor
Bivši ukrajinski predsjednik

Porošenko: "Zašto Biden, vrlo dobar prijatelj Ukrajine, ne posjeti Ukrajinu"

Piše desk  /  19.03.2022., 20:45h
Bivši ukrajinski predsjednik Petro Porošenko rekao je u razgovoru za CNN da bi američki predsjednik Joe Biden trebao posjetiti Ukrajinu dok bude u Europi, na summitu NATO-a u Bruxellesu sljedeći tjedan.

"Zašto moj vrlo dobar prijatelj, vrlo dobar prijatelj Ukrajine, Joe Biden, vođa globalnog svijeta, koji sada demonstrira to vodstvo, ne bi došao posjetiti Ukrajinu sljedeći tjedan i tako pokazao solidarnost?" rekao je Porošenko, koji je nosio vojni prsluk okružen vojnicima u Kijevu.

Porošenko s kalašnjikovom na ulicama Kijeva

Podsjetimo, tjedan dana nakon početka napada Porošenko je izašao s kalašnjikovom na ulice Kijeva.

Na pitanje novinara čime su on i grupa s kojom se nalazi naoružani i što namjeravaju učiniti kad Rusi uđu u centar Kijeva, Porošenko je odgovorio: "To je vrlo jednostavno. Evo, ovo je kratki kalašnjikov. Imamo oko 300 pripadnika teritorijalne obrane i imamo dva mitraljeza, to je uglavnom to. Nemamo tešku artiljeriju, nemamo tenkove..."

"Ne želi uništiti samo Ukrajinu, već i cijeli Zapad, uključujući Veliku Britaniju i SAD", izjavio je Porošenko o Putinu i dodao kako ruski predsjednik "uvijek ide dalje" pa naglasio: "Ne radite kompromise s Putinom."

Biden putuje u Europu

Američki predsjednik Joe Biden otputovat će na izvanredni summit NATO-a u Bruxelles 24. ožujka kako bi ponovio "nepokolebljivu predanost" Sjedinjenih Američkih Država svojim saveznicima u vrijeme ruske invazije na Ukrajinu, poručila je glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki.

Biden će sudjelovati i na sastanku šefova država i vlada EU tijekom kojeg će se govoriti o naporima čiji je cilj nametnuti "ekonomske troškove, pružiti humanitarnu pomoć onima koji su pogođeni nasiljem i odgovoriti na druge izazove", rekla je Jen Psaki.

Po glavnom tajniku NATO-a Jensu Stoltenbergu, koji je sazvao izvanredni summit, očekuje se i potvrda "čvrste potpore Ukrajini" i otvaranje pitanja "jačanja odvraćanja i obrane NATO-a pred novom realnošću za našu sigurnost."

Rijedak događaj 

"U ovom kritičnom razdoblju, Sjeverna Amerika i Europa trebaju nastaviti imati zajednički front unutar NATO-a", rekao je u priopćenju. Ruska ofenziva na Ukrajinu danas se intenzivirala uz seriju napada na Kijev u kojemu je proglašen policijski sat, unatoč nastavku pregovora dviju strana.

NATO bi trebao održati izvanredni summit 24. ožujka kada počinje i dvodnevni summit EU. Sudjelovanje američkog predsjednika na sastanku na vrhu Europske unije iznimno je rijedak događaj.

Dnevnik.ba

13. svibanj 2024 23:06