StoryEditor

Ponovo moguća izgradnja mini hidroelektrana na Bunskim kanalima

Piše D  /  17.01.2021., 08:01h

Moguća izrada mini hidroelektrana na Bunskim kanalima mogla bi dovesti do poplavljenih područja, smatraju mještani i predstavnici ekoloških udruga, a bile bi opasne i za prirodu, jer bi trajno ugrozile zaštićene biljke i životinje.

Na zahtjev udruge da se Bunski kanali uvrste u registar zaštićenih dijelova prirode, iz županijske Vlade su odgovorili da je to nemoguće učiniti, jer takav registar nije uspostavljen ni na federalnoj niti na županijskoj razini.

A to ukazuje, kažu nam iz udruge, da spomenuti lokalitet na rijeci Neretvi uživa potrebnu zaštitu. Podsjetili su kako je i Odjel za urbanizam Grada Mostara ranije odbio zahtjev investitora za izdavanje urbanističke suglasnosti.

A okolišnu dozvolu ranije je odobrilo federalno ministarstvo okoliša i turizma, no poništena je od županijskog suda u Sarajevu. Investitor nije odustao i opet je pokrenuo zahtjev za dozvolu.

U međuvremenu je ministarstvo donijelo pravilnik koji otežava izdavanje okolišnih dozvola za mini hidroelektrane, u cilju da se prestanu graditi. Unatoč preprekama na više razina vlasti, investitor ne odustaje. Ali iz ekoloških udruga diljem Bosne i Hercegovine poručuju da od borbe ne odustaju ni oni, piše BHRT.

Dnevnik.ba

29. travanj 2024 11:04