StoryEditor
hrvatski predsjednik

Politico o izjavi Milanovića o Izraelu: Jedini europski državnik koji tako govori

Piše desk  /  13.10.2023., 14:16h

"Hrvatski predsjednik Zoran Milanović rekao je da ne suosjeća s Izraelom zbog njegovih odmazdi u Gazi nakon napada Hamasa prošlog vikenda te je kritizirao isticanje izraelske zastave u svojoj zemlji", piše Politico u petak.

Milanović se u četvrtak u komentarima za medije obrušio na Izrael zbog njegovih osvetničkih napada u Gazi u kojima je dosad prema podacima ministarstva zdravstva Gaze ubijeno više od 1500 ljudi, stoji u tekstu.

‘Idiotski potez‘

Milanović je, prenosi Politico, komentirajući odluku hrvatskog Ministarstva vanjskih poslova o isticanju izraelske zastave ispred svoje zgrade, solidarsnot s Izraelom nakon brutalnih napada na zemlju nazvao "idiotskim potezom".

"Uz sve moje suosjećanje s Izraelom, kojeg su nažalost izgubili u roku od 15 minuta... drugim zastavama u Hrvatskoj nema mjesta, osim u strogo reguliranim situacijama", rekao je Milanović. "Osudio sam (Hamasova) ubojstva, čak sam izrazio gnušanje i zgražanje, ali pravo na obranu ne uključuje pravo na osvetu i ubijanje civila", dodao je.

Izraelski udari na Gazu došli su kao odgovor na militante Hamasa koji su izveli val napada, probili granicu zemlje, ubili više od 1200 ljudi i vratili oko 150 talaca u Gazu.

Milanović je rekao i da će u svom predsjedničkom uredu spustiti zastave EU-a i NATO-a ispod razine hrvatske, rekavši da one "nisu iste" i da ih ne treba izvjesiti na istoj razini.

Politico dalje piše da je Milanović izabran za predsjednika 2020. godine, dok je prethodno bio premijer Hrvatske od 2011. do 2016. godine.

"Milanović je u prošlosti davao kontroverzne komentare, od usporedbe ukrajinskog domoljubnog skandiranja ‘Slava Ukraini‘ s nacističkim pozdravom, do prijetnji povlačenjem hrvatskih vojnika iz NATO snaga stacioniranih u istočnoj Europi", podsjeća portal.

Politico je na društvenoj mreži X objavio fotografiju Milanovića uz koju je citirao njegovu izjavu, dok su komentari ispod nje podijeljeni. Dok neki odobravaju njegov stav, drugi ga pak nazivaju "Putinovim pristašom", ali i pristašom "ustasha".

Milanovićevu izjavu u međuvremenu su prenijeli neki američki mediji.

Dnevnik.ba

14. svibanj 2024 04:35