StoryEditor
europski put bih

Politico: BiH će otvoriti pregovore sa EU, ali nastavak procesa je žestoko uvjetovan

Piše desk  /  20.03.2024., 11:42h

Europski lideri spremni su dati "zeleno svjetlo" za otvaranje pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom, navodi se u nacrtu dokumenta od 19. ožujka u koji je magazin Politico imao uvid.

Europska unija je Bosni i Hercegovini dodijelila status kandidata u prosincu 2022. Europska komisija je prošlog tjedna dala pozitivnu preporuku za početak službenih pregovora o pristupanju, što čelnici Europskog vijeća sada planiraju slijediti.

Tekst uključuje uvjete za pregovore o pristupanju, rekavši da se sljedeći dio procesa može dogoditi tek "kada se poduzmu relevantni koraci navedeni u preporuci Komisije od 12. listopada 2022.", što znači da BiH treba više napredovati u svojoj domaćoj zadaći prije nego što može ući u blok.

O trenutnom nacrtu raspravljat će ambasadori EU u srijedu, a čelnici EU u četvrtak. Nekoliko diplomata bilo je optimistično da će lideri naposljetku usvojiti trenutni kurs o BiH.

Jedan diplomat iz zemlje koja je u početku bila više skeptična prema dosadašnjem napretku BiH, kojemu je odobrena anonimnost da iskreno razgovara o ovoj temi, rekao je za Politico da je drugi dio odlomka ključan.

"Sve reforme koje smo dogovorili stvarno moraju biti dovršene prije nego što se dogodi bilo kakav sljedeći korak za BiH", naveo je.

Uoči zasjedanja Europskog vijeća u četvrtak, sedam europskih zemalja pozvalo je svoje kolege da slijede preporuke Europske komisije o BiH.

Austrija, Hrvatska, Češka, Grčka, Italija, Slovačka i Slovenija rekle su da bi blok trebao "iskoristiti zamah i trenutnu priliku", a podršci se pridružila i Njemačka.

Dnevnik.ba

28. travanj 2024 08:33