StoryEditor
nemiri

Policija u SAD-u brutalno guši studentske prosvjede

Piše hina  /  05.05.2024., 11:05h

Policija je jučer uhitila najmanje 25 propalestinskih prosvjednika i raščistila kamp na Sveučilištu u Virginiji, navodi se u priopćenju sveučilišta, dok su se američki kampusi pripremali za nove nemire tijekom proslave diplome.

Napetosti su se rasplamsale u kampusu UVA-e u Charlottesvilleu, gdje su prosvjedi uglavnom bili mirni do subote ujutro, kada su policajci u opremi za razbijanje nereda viđeni na videosnimci kako se kreću kampom na travnjaku kampusa, stavljajući lisice nekim prosvjednicima i koristeći ono što se čini da bi mogao biti kemijski sprej.

Sveučilište Virginije je u priopćenju za javnost objavilo da su prosvjednici prekršili nekoliko sveučilišnih pravila, uključujući postavljanje šatora i korištenje pojačanog zvuka. Jim Ryan, predsjednik UVA-e, napisao je u poruci da su dužnosnici saznali da su se "pojedinci nepovezani sa sveučilištem" pridružili prosvjednicima u kampusu.

 

Uhićenja i u Chicagu

Nije još jasno koliko je među uhićenima bilo studenata UVA-a. Grupa pod nazivom UVA logor za Gazu, koja je ranije ovog tjedna rekla da je postavila kamp, u objavi na Instagramu osudila je odluku sveučilišta da pozove policiju.

Deseci ljudi uhićeni su zbog kriminalnog upada ispred Umjetničkog instituta u Chicagu tijekom prosvjeda u subotu, nakon što je institut pozvao policiju da ukloni prosvjednike, za koje su rekli da su nezakonito zauzeli njegovu imovinu, priopćila je čikaška policijska uprava na X.

Drugdje sukobi nisu eskalirali u uhićenja. U Ann Arboru propalestinski prosvjednici nakratko su prekinuli ceremoniju na Sveučilištu u Michiganu.

 

Mnoge škole pozvale policiju da uguši prosvjede

Videozapisi podijeljeni na društvenim mrežama prikazuju desetke studenata koji nose tradicionalna pokrivala za glavu i maturalne kape kako mašu palestinskim zastavama dok hodaju središnjim prolazom stadiona Michigan uz ovacije i zviždanje tisuća ljudi.

Ceremonija se nastavila i policija kampusa ispratila je prosvjednike prema stražnjem dijelu stadiona, ali nitko nije uhićen, prema Colleen Mastony, glasnogovornici sveučilišta. Zbog suprotstavljenih stajališta o izraelskom ratu u Gazi diljem američkih kampusa tijekom posljednjih nekoliko tjedana zabilježeni su prosvjedi, a na nekima je bilo i nasilja.

Mnoge škole, uključujući Sveučilište Columbia u New Yorku, pozvale su policiju da uguši prosvjede. Policija je dosad uhitila više od 2000 prosvjednika na fakultetima diljem zemlje. Sveučilište u Michiganu jedno je od mnogih sveučilišta koja su promijenila svoje sigurnosne protokole za ceremonije dodjele diploma.

Dnevnik.ba

15. svibanj 2024 17:13