StoryEditor
službena verzija

Policija objavila što se točno događalo tijekom subotnjih navijačkih nereda u Mostaru

Piše DESK  /  15.11.2021., 14:41h
MUP HNŽ objavio što se točno događalo tijekom subotnjih navijačkih nereda u mostaru. Policisku verziju događaja objavjujemo u cijelosti.

Dana 13.11.2021. godine oko 13,55 sati u PU Mostar dojavljeno je da u ulici Kardinala Stepinca, točnije na zidu  jedne kladionice,  grupa NN osoba pripadnici navijačke skupine „Red Army“ pišu grafit „1981“ preko već postojećeg grafita  „HŠKZ“, koji su prethodno nacrtali pripadnici navijačke skupine „Ultrasi“.

Dolaskom na mjesto događanja, policijski službenici su upozorili NN osobe da se udalje sa navedene lokacije, jer su iz smjera Centra II primijetili  skupinu NN osoba pripadnika „Ultrasa“ . Isti su bili  maskirani crnim kapama i zaštitnim maskama, držeći u rukama razne drvene, metalne predmeta, kamenice i pirotehnička sredstva.

Policijski službenici pokušali su spriječit fizički kontakt i tuču navijačkih skupina upozorenjem,  to su tek uspjeli  uporabom službenog naoružanja, pucali su više hitaca upozorenja u zrak, sve u cilju spašavanja  osobe koja je ležala na pločniku nepomična. Oko 15,00 sati uspostavljen je JRM, jedna osoba od sudionika nereda teže je povrijeđena i dva policijska službenika lakše tjelesne povrede, materijalna šteta je pričinjena na dva poslovna objekta.

Obzirom da je na temelju prikupljenih sigurnosno obavještajnih podataka prijetila opasnost novih sukoba, noću 13.i sutradan 14.11.2021. godine MUP HNŽ kao ispomoć angažirao interventne postrojbe PU Konjic i PU Čapljina, a u pripravnosti angažirao i postrojbu za posebne namjene i drugih županijskih MUP-ova. Policija je djelovala  preventivno i operativno na terenu te su spriječili  već najavljene tuče navijačkih skupina.

Sektor kriminalističke policije provodi krim-opratvnu istragu, utvrđuje identitet osoba koje su sudjelovale u neredima. Privedeno je 21 osoba koje su sudjelovale u neredima, sve su osobe saslušane u svojstvu osumnjičenih, obrađeni krim-tehnički, odnosno daktiloskopirani i sinjeletički fotografirani. Po okončanju krim-operativne istrage nad svim sudionicima nereda, Izvješće o počinjenom KD bit će proslijeđeno nadležnom tužiteljstvu. Cjelokupna istraga se provodi pod nadzorom županijskog tužiteljstva, a osumnjičene osobe se terete za vršenje slijedećih KD: Sudjelovanje u tuči, Nanošenje teških tjelesnih povreda, Oštećenje tuđe stvari i Napad na ovlaštenu službenu osobu.

Pošto je došlo do uporabe vatrenog oružja i primjene drugih policijskih ovlasti, Odjel za profesionalne standarde MUP-a HNŽ ispitat će sve okolnosti i utvrditi eventualne propuste u poduzimanju službenih radnja.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 10:34