StoryEditor

Policija kolumbijskom kartelu zaplijenila 12 tona kokaina, vrijednog 360 milijuna dolara

Piše D  /  09.11.2017., 07:11h

Kokain, čija je tržišna vrjednost po Santosovoj procijeni oko 360 milijuna američkih dolara, pronađen je pohranjen pod zemljom na četiri farme u na sjeverozapadnoj pokrajini Antioquia, u blizini granice Kolumbije i Paname.

"Zahvaljujući policijskoj operaciji u suradnji s obavještajnim službama prijateljskih zemalja napravljena je najveća zaplijena u povijesti", rekao je Santos u policijskom sjedištu u kojem je izložen zaplijenjeni kokain.

Santos je zaplijenjeni kokain povezao s bandom krijumčara droge, poznate kao Zaljevski klan, koja je postala jednom od najvećih prijetnji sigurnosti nakon što je prošle godine potpisan mir s FARC-om, bivšom najmoćnijom gerilom na američkom kontinentu. FARC je krajem kolovoza 2016. u Havani, na Kubi, sklopio mir, a u studenome je u Bogoti potpisao mirovni ugovor s predsjednikom Juanom Manuelom Santosom.

Santos, koji svoj ured napušta iduće godine, obećao je poslati 80.000vojnih i policijskih snaga u područja koja su nekada bila pod  kontrolom FARC-a kako bi spriječio pokušaje novih krijumčarenja droge.

Policija je izvijestila i da je četvero ljudi uhićeno tijekom trodnevne operacije koja je dovela do zaplijene droge.

Zaljevski klan vodi bjegunac Dairo Antonio Usuga, poznat kao Otoniel.

SAD-e su ponudile nagradu od pet milijuna dolara za informacije koje bi dovele do njegova uhićenja ili smrti. Osim droge, banda se bavi i ilegalnim rudarstvom, a većina članova, kojih se procjenjuje ima 1.500, ranije je bila u redovima desničarskih paravojnih skupina.

Kolumbija je jedan od vodećih svjetskih proizvođača kokaina, s proizvodnjom od oko 910 tona godišnje. Policija je ove godine zaplijenila 362 tone kokaina.

Dnevnik.ba

30. travanj 2024 19:40