StoryEditor

Počinje sjednica Doma naroda: Hoće li Bošnjaci izvesti entitetski udar na BiH?

Piše D  /  19.07.2018., 01:07h

Svebošnjački, protuustavni i antidaytonski zakon o izbornim jedinicama ranije je usvojen na Zastupničkom domu Parlamenta FBiH kada je Klub Hrvata napustio sjednicu. Predlagači ovog zakona su SDA, SBB, DF, SDP i Naša Stranka.

Predloženi zakon ne provodi presudu Ustavnog suda u predmetu Ljubić i enitetski je udar na državu BiH i njene institucije. Bošnjački zastupnici ovim zakonom žele legalizirati nametanje političkih predstavnika Hrvatima, Srbima i Ostalima.

Izvanredna sjednica federalnog Doma naroda još uvijek nije počela, javila je u 14.00 sati dopisnica portala Dnevnik.ba iz Sarajeva iz Parlamenta FBIH.

Predsjedateljica Doma naroda, Lidija Bradara (HDZ BiH) kazala je kako su izaslanici Kluba Bošnjaka upravo sazvali sjednicu svog Kluba.

"Neslužbeno, Klub Bošnjaka zasjeda na pola sata, to je sve što u ovom trenutku znam", kazala je Bradara.

Pretpostavlja se kako su Bošnjaci napustili zgradu federalnog Doma naroda jer su mediji ranije objavili kako bi zakon mogao biti odbijen ako se Dragan Puzigaća (SNSD) I Lidija Bradara slože kao članovi Kolegija Doma naroda Parlamenta FBiH da zakon šteti vitalnim nacionalnim interesima Hrvata i Srba.

U tom scenariju zakon se smatra odbijenim jer je štetan po vitalne interese i o njemu se neće morati izjašnjavati ni Vijeće za vitalni nacionalni interes Ustavnog suda FBiH.

Inače, izvanredna sjednica sazvana je na zahtjev Kluba Bošnjaka koji su ranije skupili potpise za sazivanje sjednice.

Predsjednik Kluba Bošnjaka Osman Ćatić (SDA) i potpredsjedatelj federalnog Doma naroda Jasenko Tufekčić (SDA) također nisu prisustovali. Nakon više od pola sata, dvoranu federalnog Doma naroda napustili su i ostali izlasnici Kluba Bošnjaka.

Podsjetimo, federalni Dom naroda danas je trebao izvanredno zasjedati povodom Zakona o izbornim jedinicama i broju mandata u ovom Domu. Svebošnjački antiustavni zakon o izbornim jedinicama predložili su SDA, SBB-a, DF-a, Naše stranke i SDP-a. Hrvatska javnost u BiH drži kako bi usvajanjem takvog zakona bio promijenjen karakter Federacije BiH koja bi se pretvorila u bošnjački unitarni entitet. Također, svebošnjački zakon ne ispunjava presudu Ustavnog suda BiH u predmetu Ljubić i u potpunosti derogira  BiH i njene institucije.

(Članak je dopunjen u 14.00 sati)

G.L / Dnevnik.ba

29. travanj 2024 01:13