StoryEditor

Počinje potraga za naftom u BiH

Piše D  /  09.06.2019., 12:06h

Potpisivanjem Ugovora i dodjelom posla Britancima, faktički je već započela prva faza utrke za crnim zlatom na područje Bosne i Hercegovine.

Ranija su istraživanja pokazala da se najveća nalazišta kriju na području Dinarida, ali i tuzlanskog bazena.

Iako je odabir konzultanta trajao skoro tri godine, federalni ministar energije i rudarstva Nermin Džindić rekao je za Dnevni avaz da se u Federaciji prvi put realizira projekt istraživanja nafte i plina putem koncesije, ali da su istraživanja ovih energenata veoma kompleksna, financijski zahtjevna i veoma rizična, pogotovo uzimajući u obzir stupanj istraženosti ovih prostora u odnosu na druge države, kako u okruženju tako i šire.

"Međutim, dosadašnji geološki podaci i njihova analiza u okruženju i dalje ukazuju na perspektivnost našeg prostora za  postojanje ekonomski zanimljivih rezervi nafte i plina", kaže Džindić.

On nam je pojasnio da se projekt istraživanja, a nadati se i eksploatacije nafte i plina prvi put realizira na ovim prostorima dodjelom koncesije, odnosno potpisivanjem ugovora s naftnim kompanijama o dodjeli koncesije za istraživanje i eksploataciju nafte i plina na određenim blokovima u Federaciji BiH.

"Naftna tvrtka koja potpiše ugovor će ulaganjem vlastitih sredstava izvoditi istražne radnje na prostoru Federacije BiH i utvrditi postojanje ekonomski zanimljivih rezervi radi eksploatacije. Ukoliko se otkriju zanimljive rezerve nafte i plina, naftne kompanije u skladu sa zakonskom regulativom i ugovorom pokrenut će eksploataciju na određenom prostoru", smatra Džindić.

Prema njegovim riječima, usvojene su brojne odluke Vlade Federacije BiH koje su propisane zakonom, uredbom i drugim zakonima kako bi se stvorio zakonski osnov za realizaciju ovog kompleksnog projekta.

"Veoma bitan faktor sigurnosti Vlade Federacije BiH je postojanje zakonskog okvira s propisanim minimalnim elementima sadržaja ugovora, naknade i druge fiskalne obaveze koje očekuju koncesionara, kao i pitanje kontrole proizvedenih količina nafte i plina, a koji je Vlada Federacije BiH morala osigurati prije pripreme javnog poziva zainteresiranim naftnim tvrtkama", smatra Džindić.

Ukoliko se, kako kaže, pronađu ekonomsko isplativa otkrića nafte i plina na prostoru Federacije BiH, konačan dogovoreni model ugovora bi se trebao realizirati na vremenski period od 25 godina, na zadovoljstvo i Federacije BiH i strane naftne tvrtke. 

"Priprema javnog poziva, izrada ugovora i pregovori između Vlade FBiH i naftne tvrtke u cilju potpisivanja ugovora o istraživanju i eksploataciji nafte i plina na period od 25 godina prvi put se izvodi na ovim prostorima i predstavljaju veliki izazov s kojim će se Vlada i nadležna ministarstva suočiti. Izazov se odnosi, prije svega, na spremnost Vlade Federacije BiH da uđe u pregovore, kojim će se osigurati konkurentnost i održivost, najbolje mogući fiskalni uvjeti, maksimalna iskorištenost ležišta, maksimalno sudjelovanje domaćih resursa, sigurno provođenje zaštite životne sredine i standarda zaštite na radu i zdravlja ljudi", kaže Džindić.

On smatra da je osnovni cilj pregovora i izrade ugovora osigurati dobar ugovorni modalitet za istraživanje i eksploataciju nafte i plina koji će donijeti ekonomsku dobit Federaciji BiH, ne samo kroz ubiranje prihoda od proizvodnje nafte i plina nego i ostvariti što veći stupanj geološke istraženosti prostora Federacije.

"S obzirom na to da smo država početnica i nemamo iskustvo s ovom djelatnošću, Vlada Federacije BiH se opredijelila za angažiranje specijaliziranog stručnog konzultanta za pružanje potrebnih usluga za pripremu javnog poziva, pripremu prijedloga ugovora i vođenje pregovora s naftnom tvrtkom koja iskaže interes za istraživanje u Federaciji BiH", ističe Džindić.

Konzultantske usluge, smatra ministar, potrebne su kako bi se u najkraćem mogućem roku, uz stručnu pomoć konzultanta koji ima međunarodno profesionalno iskustvo i poznavanje materije, pripremilo i uspješno provelo javno nadmetanje za istraživanje i eksploataciju nafte i plina.

"Period pružanja konzultantskih usluga je 16 mjeseci i on uključuje i fazu pružanja usluga koje se odnose na pripremu i organiziranje promocije Federacije BiH, pripremu tenderske dokumentacije, organiziranje i raspisivanje međunarodnog javnog poziva za istraživanje i eksploataciju nafte i plina, ali i izradu preporučenih modela ugovora i fiskalnih parametara optimalnih sa stanovišta njihovog utjecaja na kratkoročni - dugoročni gosodarski razvoj", naglasio je ministar.

Nakon prve faze, ocijenio je, slijedi razdoblja pripreme ponuda od naftnih tvrtki u trajanju od šest mjeseci.

"Druga faza usluga uključuje pružanje stručne pomoći prilikom evaluacije ponuda, priprema strategije pregovora, organizacija i vođenje pregovora s naftnim tvrtkama s izradom konačnog prijedloga ugovora, pregovori sa zainteresiranim naftnim tvrkama i izrada konačnog ugovora. Maksimalno predviđeno trajanje i druge faze je šest mjeseci.

On je na kraju napomenuo da ovaj projekt mora biti maksimalno transparentan i zakonom je predviđena transparentnost i učešće svih organa vlasti u procesu konačnog potpisivanja ugovora.

Džindić nam je pojasnio da će rad stručnog konzultanta pratiti  Ministarstvo energije zajedno sa interresornom radnom grupom koja će uskoro biti formirana.

"Vladi FBiH će se dostavljati periodični izvještaji kako se poslovi iz ugovora budu realizirali. Naše ministarstvo će dostavljati izvještaj Vladi Federacije na razmatranje i usvajanje. Zakonom je propisano da će Vlada formirati stručni tim čiji članovi moraju biti stručne osobe iz oblasti geologije, rudarstva, energetike, ekologije, prava i ekonomije koje će uz konzultanta raditi u procesu pregovaranja i izradi konačnog ugovora s naftnom kompanijom. Isto tako, zakonom je predviđeno da će se procesi pregovaranja pratiti od stručne komisije iz oba doma Parlamenta Federacije BiH", kaže Džindić.

Naftna tvrtka "Shell", koja je prije četiri godine bila zainteresirana za istraživanje nafte na području FBiH, namjeravala je u istraživanje uložiti 700 milijuna dolara. Oni su najavili da bi jedna bušotina mogla koštati i do 75 milijuna dolara.

Međutim, prije četiri godine povukli su se iz pregovora s Vladom FBiH, iako su imali potpisan sporazum. To su pravdali činjenicom da se okreću novim nalazištima u Europi i da im BiH nije više zanimljiva.

Francuski naftni gigant „Total“ najavio je da je spreman uložiti i do milijardu dolara u istraživanje nafte i plina na području Federacije BiH. „Total" je četvrta najveća naftna tvrtka na svijetu, s godišnjim prihodima većim od 250 milijardi dolara i ukupno 100.000 zaposlenih. Posluje u više od 130 zemalja širom svijeta.

"Total" je i treća naftna tvrtka poslije “Key Petroleuma“ iz Australije i “Spectruma” iz Velike Britanije, koja se nakon povlačenja „Shella“ iz BiH pojavila u utrci za ovaj posao. Sve ove tvrtke poslale su zahtjeve Vladi FBiH.

700 milijuna dolara potrebno za prvu fazu

 75 milijuna dolara košta jedna bušotina

Dnevnik.ba

15. travanj 2024 20:56