StoryEditor
nezadovoljstvo

Počeli prosvjedi u Sarajevu, velik broj građana traži da vlast reagira na krizu

Piše desk  /  06.07.2022., 16:40h

U Sarajevu je počelo okupljanje građana koji su se organizirali na društvenim mrežama kako bi danas širom Bosne i Hercegovine pokazali nezadovoljstvo prema vlasti.

Sarajlije se kreću u velikom broju ka državnom parlamentu gdje će se zadržati i ponoviti svoje zahtjeve.

Na transparentima je moguće pročitati razne poruke poput "Stop stranačkim interesima, naprijed narodnim interesima", "Sveopći protestni skup protiv zuluma i nepravde", "Oprostite što imamo potrebe i što postojimo".

Okupljanje je inače planirano u više gradova u oba entiteta u večernjem periodu.

U Sarajevu su se građani prvo okupili na Skenderiji nakon čega u 16:15 kreću pred državni parlament. Sa sobom ne nose mnogo transparenata s obzirom na to da je dogovoreno da demonstranti ponesu zastave BiH.

Na Facebook grupi gdje su se građani prvo "digitalno okupili" objavljene su fotografije i videosnimci okupljanja na kojima se vidi da je već pristigao nemali broj građana, prenosi Klix.

U opisu jedne od fotografija administrator se našalio i riječima "Pridružite se, bit će i koncert Zvezda Granda", aludirajući na koncerte Nermina Handžića, ovogodišnjeg pobjednika tog natjecanja.

Jučer su objavili i zahtjeve koje traže današnjim prosvjedima.

- Suspenzija trošarina za gorivo dok se prosječna cijena u maloprodaji ne vrati na 2.20 KM.

- Obračun PDV-a na cijenu goriva od 2 KM.

- Uvođenje nulte porezne stope na osnovne prehrambene proizvode.

- Smanjiti i ograničiti stope marži na lijekove, prehrambene proizvode, dječju opremu, pomagala za invalide, pogonska goriva i građevinski materijal.

- Izmjena Zakona o plaćama - razdvojiti parlamentarce, ministre i ostale čija primanja su veća od 2,5 puta od prosječne NETO plaće. Linearno povećanje plaća svima kojima je plaća manja od 2,5 puta od prosječne neto plate za minimalno iznos godišnje inflacije. Linearno povećanje mirovina i invalidnina za minimalno iznos godišnje inflacije.

- Uvođenje naknade porodiljama u cijeloj državi u visini od 1000 KM.

- Smanjenje stope doprinosa na plaće, te povećanje neoporezivog dijela dohotka na iznos od 1000 KM.

- Povećanje dječijeg doplatka u BiH na minimalni iznos od 100 KM.

- Povećanje minimalne plaće na 1300 KM u neto iznosu.

- Povećanje naknade za demobilizirane borce na 20 KM po mjesecu ratnog staža.

- Adekvatno liječenje djece iz autističnog spektra, to jest tim liječnika od neuropedijatra do genetičara ili da se snose troškovi liječenja u drugim zemljama. Zatim Centar za obrazovanje i osposobljavanje od rane intervencije do zaposlenja uz stručnu podršku, podršku porodici da bi mogla normalno funkcionirati kroz rad i doprinos društvu, a ne kroz socijalna primanja. Prednost pri zapošljavanju. Dopunu člana 69. Zakona o radu FBiH tj. da se precizira naknada plaće u iznosu 100%, prenosi Klix.

Dnevnik.ba

22. svibanj 2024 17:07