StoryEditor

Počela obnova mosta ‘‘Bitke za ranjenike‘‘ u Jablanici

Piše D  /  18.04.2020., 10:04h

Iz Općine Jablanica navode kako je pribavljena sva neophodna dokumentacija prije nego što se krenulo s pripremnim radovima rekonstrukcije mosta u kanjonu Neretve koji je na lokalitetu Muzej Bitka, piše klix.ba.

‘‘Izvođač radova, poduzeće HP Investing iz Mostara, počelo je s izvođenjem pripremnih radova u prvom tjednu ožujka 2020. godine‘‘, kažu iz Općine Jablanica.

Za realizaciju projekta, uz izvođača radova i Općinu koja je investitor, kako navode, kao naručitelj radova sudjeluju JP EPBiH dd Sarajevo i za provedbu nadzora Gospodarsko društvo Institut IGH dd - Banja Luka.

‘‘Ugovorena vrijednost radova je 1.074.314,18 KM, a rok za izvođenje osam mjeseci od dana uvođenja u posao‘‘, ističe ponosni investitor.

Realizacija ovog projekta je, kako naglašavaju, od strateškog interesa za općinu Jablanica, a posebno za razvoj turizma.

Izvođač već duže od mjesec dana izvodi radove na probijanju pristupnog puta do prelaza preko Neretve, gdje je uz teške strojeve dizalice do sada urađen veliki dio pripremnih radova kako bi se stvorili uvjeti za dopremu i spuštanje u rijeku pontona kapaciteta nosivosti minimalo 50 tona.

Uz sve poteškoće koje su pratile izvođača radova na pristupnom putu do Neretve, veliki problemi su uzrokovani i pojavom pandemije koronavirusa (COVID-19) i proglašenjem stanja nesreće u FBiH, ali su uz pridržavanje mjera zaposlenici poduzeća HP "Investing" doo Mostar uradili veliki dio poslova.

U narednom periodu predstoje radovi na izradi bušotina, injektiranje istih, izvođenje raznih betonski radova, uklanjanje postojeće horizontalne (desne) rešetkaste konstrukcije u vodi koja je pomjerena uslijed velike vode, ukupne težine cca. 60 tona, vađenje iste i deponiranje na lokalitet Spomen kompleksa Bitka za ranjenike na Neretvi.

Uz navedeno, predviđeno je da se izgradi, transportira i montira nova desna horizontalna rešetka kao glavni eksponat ukupne težine oko 65 tona.

Iz Općine Jablanica su priopćili da očekuju da se ovaj strateški projekt okonča u skladu s predviđenim rokovima, ako aktualno stanje nesreće uzrokovano pojavom koronavirusa (COVID 19), te vremenske i druge nepredviđene okolnosti, ne budu sprječavale izvođenje radova.

Dnevnik.ba

27. travanj 2024 21:14