StoryEditor
bivši prvi obavještajac srbije

PLJUŠTE ORDENI Vulinu još jedno odlikovanje iz Rusije, ovoga puta odlikovao ga je Putin

Piše fena  /  30.01.2024., 16:02h

Pokret socijalista priopćio je danas da je predsjednika te stranke i doskorašnjeg direktora srbijanske obavještajne službe Aleksandra Vulina odlikovao i ruski predsjednik Vladimir Putin, nakon informacije da je Vulin dobio orden ruske sigurnosne službe (FSB).

Vulin je odlikovan Ordenom prijateljstva za "veliki osobni doprinos u razvoju i unapređenju suradnje BIA i Vanjske obavještajne službe Rusije (SVR) u oblasti osiguranja državne sigurnosti i zaštite nacionalnih interesa Srbije i Rusije", navedeno je u priopćenju Pokreta socijalista.

Orden je u Moskvi Vulinu uručio direktor Vanjske obavještajne službe Sergej Nariškin, koji je istaknuo da je nagrada Vulinu "zaslužena ocjena kontinuiranih napora usredotočenih na sveobuhvatni razvoj rusko-srpskih odnosa i suradnju specijalnih službi Rusije i Srbije".

Nariškin je, kako su naveli iz te stranke, naglasio da "posvećenost cilju, visoke organizacijske vještine i čvrsta vjera u ispravnost posla koji obavlja, omogućavaju Aleksandru Vulinu da se u složenim i ponekad dramatičnim uvjetima međunarodne scene, uspješno i plodonosno suprotstavi suvremenim izazovima i prijetnjama u zajedničkom interesu srpskog i ruskog naroda", prenosi Beta.

Direktor srbijanske obavještajne službe Aleksandar Vulin stavljen je na listu osoba koje su pod sankcijama američke administracije zbog, kako se navodi, "umiješanosti u transnacionalni organizirani kriminal, ilegalne operacije u vezi s narkoticima i zlouporabe javne funkcije".

Pored toga, američke vlasti tvrde da je Vulin zloporabio javnu funkciju te pomagao trgovcu oružjem Slobodanu Tešiću kako bi se njegove "ilegalne pošiljke oružja transportirale preko granica Srbije, a Rusiji osiguravao "platformu za dalji, zlonamjerni utjecaj u regiji".

Vulin je krajem prošle godine podnio ostavku na dužnost direktora srbijanske obavještajne službe ističući kako su "SAD i EU tražile njegovu glavu kao preduvjet za neuvođenje sankcija Srbiji".

Beogradski mediji su ranije javljali kako Vulin slovi kao jedan od vodećih Putinovih ljudi u Srbiji, što navodno nije po guštu ni samom Vučiću.

Dnevnik.ba

29. travanj 2024 10:11