StoryEditor

Plenković upozorava: U ožujku je jedina šansa da BiH otvori pregovore s EU

Piše fena  /  23.01.2024., 14:03h

Premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković izjavio je danas u Sarajevu kako je Hrvatska godinama najsnažniji, najčvršći, najveći zagovoratelj i prijatelj Bosne i Hercegovine kada je riječ o ubrzanju njenog članstva u Europskoj uniji.

Nakon susreta s predsjedateljicom Vijeća ministara BiH Borjanom Krišto te predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen i premijerom Nizozemske Markom Rutteom, Plenković je naveo kako njihov današnji posjet služi kao poticaj prije svega Vijeću ministara BiH, ali i Parlamentarnoj skupštini BiH da u sljedećim tjednima donese određene zakone, da poduzme određene reformske napore kako bi dali argumente Europskoj komisiji i predsjednici Leyen da u svom izvještaju koje će pripremiti za šefove države i vlada, koji će se sastati u Briselu 21. i 22. ožujka, stvori preduvjete da se postigne konsenzus među 27 država članica o otvaranju pregovora sa BiH.

Dodao je kako su se u protekle dvije godine dogodile velike pomjene kada je riječ o politici proširenja te da promijenjeni kontekst, pa i metodologija pregovora daje šansu Bosni i Hercegovini da uhvati korak sa drugim zemljama jugoistoka Europe.

- Moj je dojam kako ćemo u sljedećim tjednima uz potporu svih nas, ali prije svega uz političko preuzimanje odgovornosti i identificiranje svih aktera u političkom životu BiH, a osobito vladajuće koalicije, dobiti upravo one argumente da ta odluka u ožujku bude i donesena - naglasio je Planković. 

Napomenuo je da će, ako se propusti ožujak, vjerovatno biti propuštena cijela ova godina u pogledu donošenja pozitivnih odluka o BiH.

Uskoro video.

30. travanj 2024 01:08