StoryEditor

Plenković uoči sastanka: "Razgovarat ćemo o ravnopravnosti Hrvata i izmjenama Izbornog zakona"

Piše D  /  28.09.2020., 03:09h

"Mi imamo kontinuirani dijalog s predstavnicima BiH i već duže vremena planiramo susret s Izetbegovićem. Mislimo da je važno da otvaramo komunikaciju sa svim narodima u BiH. Izetbegović je veoma utjecajan u BiH, i osobito kao čelnik SDA i dopredsjedavajući Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine", kazao je Plenković.

Današnjim posjetom nastavljamo dijalog i o budućnosti BiH, položaju Hrvata, određenim zakonskim rješenjima, ravnopravnosti - a tu mislim na Izborni zakon koji ovakav kakav jeste dovodi do dezavuiranja duha i slova Daytonskog pariškog mirovnog sporazuma. Pozicija je naša jasna - nije dobro da dolazi do situacija u kojoj Hrvati kao konstitutivni narod zbog malobrojnosti dolazi u situaciju da nemaju svoje legitimne predstavnike u najvišim institucijama vlasti u BiH", poručio je predsjednik Vlade Hrvatske.

Na pitanje novinara da li je večerašnji susret s liderima SDA i HDZ ustvari nastavak susreta koji je nedavno imao s članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, Plenković je ponovio kako razgovaraju sa svim predstavnicima u BiH.

"To je nama bliska susjedna, prijateljska zemlja i ako postoji tema oko koje smo svi zainteresirani da se ostvari napredak, onda je to BiH", istaknuo je Plenković.

Dnevnik.ba

28. travanj 2024 18:35