StoryEditor

Plenković: Sud je trebao izreći mjeru opreza Mamiću

Piše D  /  20.04.2021., 05:04h

‘‘Mislim da je Ministarstvo pravosuđa bilo vrlo jasno o izricanju mjera opreza za pojedine osuđenike. Nadležni prvostupanjski sud je mogao i trebao izreći mjeru opreza s obzirom na okolnosti slučaja‘‘, kazao je Plenković u utorak u Rijeci, prenosi Hina.

‘‘Ako naše pravosuđe smatra da na bilo koji način ta mogućnost koja im je na raspolaganju nije dovoljna ili nije dovoljno jasna i da je treba dodatno doraditi, mislim da to treba signalizirati. Oni su ti koji u praksi mogu konstatirati koriste li se ili ne određene mogućnosti‘‘, dodao je.

Plenković je rekao da su procesni zakoni bitni i osjetljivi te da se mora gledati i opći interes i prava okrivljenika. ‘‘Po meni, ovakve situacije se ne bi smjele događati‘‘, ocijenio je premijer.

Plenković je komentirao i treba li mijenjati sporazum s BiH zbog ovakvih situacija. 

‘‘Možemo mi mijenjati i sporazum, ali mene više zanima sama praksa za koju moram reći da nema nikakve veze s vladom. Kad gledate indikatore neovisnosti pravosuđa, izbore sudaca, njihove plaće, položaj – mi smo tu napravili maksimalno. Ovo je stvar provedbe i konkretnih pojedinih slučajeva koji se moraju tretirati na način da se ovakve situacije spriječe‘‘, zaključio je.

Bivši trener Dinama je u ponedjeljak podnio molbu kojom traži da u BiH odsluži zatvorsku kaznu od četiri godine i osam mjeseci na koju je osuđen u Hrvatskoj zbog izvlačenja novca iz tog kluba. Zoran Mamić je putem odvjetnika poslao molbu iz susjedne BiH, gdje se već gotovo tri godine nalazi njegov brat Zdravko koji je zbog izvlačenje 116 milijuna kuna iz Dinama dobio 6,5 godina zatvora.

Odluka za desetak dana

Glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić rekao je Hini da će molbu razmotriti sutkinja izvršenja kazne zatvora koja će donijeti odluku hoće li se ići na preuzimanje, odnosno zamolbu da BiH preuzme izvršenje kazne zatvora. Rokovi u kojima bi sutkinja izvršenja trebala odnijeti odluku nisu propisani zakonom, no očekuje se da bi se to moglo dogoditi za desetak dana.

Mamićev odlazak u Bosnu i Hercegovinu čije ima državljanstvo užarilo je liniju između Ministarstva pravosuđa i Vrhovnog suda na pitanju je li Mamiću trebalo odrediti mjere opreza i postoji li za to procesno utemeljenje.

Na jučerašnje izjave državnog tajnika u Ministarstvu pravosuđa i uprave Jure Martinovića RTL-u da je "teoretski ... i procesno pravno bilo moguće" da Vrhovni sud prilikom donošenja odluke o žalbi na prvostupanjsku presudu izrekne mjere opreza u utorak je reagirao Vrhovni sud, upozorivši da nije posao državnog tajnika tumačiti kakva je odluka sudbene vlasti u konkretnim predmetima mogla ili trebala biti.

Ministarstvo pravosuđa je u ponedjeljak izvijestilo da je Zakonom o kaznenom postupku propisana mogućnost izricanja mjere opreza koje predstavljaju mjere osiguranja okrivljenika u kaznenom postupku te da mjere mogu trajati dok za to postoji potreba, najdulje do izvršnosti presude kada postoji opasnost od bijega, od ponavljanja djela ili kada se postupak vodi za teška kaznena djela.

Ističu da je mjeru opreza do izvršnosti presude moglo predložiti i nadležno državno odvjetništvo, a izreći nadležni prvostupanjski sud.

Najavili su da će nakon što zaprime "odgovor nadležnog suda o konkretnom predmetu te ukoliko zaprimi svu potrebnu dokumentaciju”, postupiti u skladu s međunarodnim pravom i sporazumom dviju država.

Zoran Mamić, koji tvrdi da nije u bijegu već da koristi pravo koje ima kao državljanin dviju država, od pravomoćnosti presude više je puta odlazio iz Hrvatske, ali se vraćao i redovno dolazio na ročišta u drugom postupku također zbog izvlačenja novca iz Dinama pred osječkim Županijskim sudom.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 01:05