StoryEditor

Plenković: Proglasit ćemo ruskog diplomata personom non grata

Piše D  /  26.03.2018., 04:03h

Osvrnuo se na sastanak u Bruxellesu prošloga tjedna i kazao da je čelnike vlada država članica EU-a britanska premijerka Theresa May izvijestila o špijunskoj aferi, odnosno istrazi i utvrđivanju činjeničnog stanja. 

U vezi s tim kazao je da se Hrvatska odlučila solidarizirati s Ujedinjenim Kraljevstvom. RH je jedna od 14 država koje će danas tijekom dana proglasiti jednog akreditiranog diplomata u Republici Hrvatskoj personom non grata. S te strane pokazujemo i konkretno da ne prihvaćamo ovakvu vrstu napada s kakvim je bila suočena Ujedinjena Kraljevina, rekao je Plenković. 

Vrlo snažno smo osudili napad u Velikoj Britaniji. Rekli smo da dijelimo procjenu vlade Ujedinjene Kraljevine da postoji vrlo velika vjerojatnost da je taj napad došao od strane Ruske Federacije te smo poslali jasnu poruku u petak. Što se tiče poruka koje smo tada poslali sastojale su se od tri aspekta - jasni zaključci koji su se solidarizirali s Ujedinjenom Kraljevinom; drugo je da je donesena odluka o povlačenju na konzultacije veleposlanika EU-a u Moskvi. To je jedna od uobičajenih mjera koja se u ovakvim slučajevima poduzima; treći aspekt je da sve države članice na svojoj razini svojih državnih vrhova rasprave što se još može učiniti u pogledu slanja snažne političke poruke o neprihvatljivosti ovakvoga napada, izjavio je Plenković. 

 

Plenković: Nema skrivenih zamki u Konvenciji ; nema redefinicije braka niti pravne obveze uvođenja trećeg spola

U vezi s ratifikacijom Istanbulske konvencije premijer Plenković kazao je da je s tim u vezi sve jasno. U prijedlogu zakona o potvrđivanju Konvencije pojasnili smo kroz interpretativnu izjavu što i kako Hrvatska podrazumijeva u vezi sadržaja ove Konvencije. Prema našem zakonu o izvršavanju međunarodnih ugovora interpretativna izjava je izjava kojom Republika Hrvatska izražava svoje tumačenje i precizira neke odredabe.

To govorim zato što vidim da u javnom prostoru postoje mnogi koji pretendiraju biti politički akteri, pa kažu da su interpretativne izjave bezvrijedne, rekao je Plenković.

Interpretativnom izjavom pokazali smo da smo čuli poruku jednog dijela hrvatske javnosti koje odredbu Konvencije isčitava na način da im predstavlja određeni etički problem. Vlada smatra da je potvrđivanje ove Konvencije važno zbog zaštite žena od nasilja. Na odgovarajući način kroz interpretativnu izjavu otklonjen je strah ili predrasude ili kriva tumačenja dokumenta o kojem je riječ. Stoga smatram da svatko dobronamjeran tko je pažljivo proučio Konvenciju, tko je shvatio poruku interpretativne izjave, tko pročita poseban dokument Vijeća Europe - taj može shvatiti da nema skrivenih zamki u toj Konvenciji, istaknuo je među ostalim premijer Plenković.

Definicija braka jasno je definirana hrvatskim Ustavom. Nema pravne obveze uvođenja trećeg spola. Stalno spominjanje pojmova "roditelj1" i "roditelj2" je obmanjivanje hrvatske javnosti. To jednostavno nije točno, dodaje.

29. travanj 2024 11:27