StoryEditor
hrvatski premijer

Plenković poslao poruku oporbi prije glasanja: "Druge prilike nećete imati, ovo je izbor između Ukrajine i Putina"

Piše desk  /  16.12.2022., 13:11h

U petak, 16. prosinca, od 12 sati održava se sjednica Hrvatske vlade, a u uvodnom dijelu govorio je premijer Andrej Plenković.

Najprije je Plenković podsjetio na sastanak EUROMED-a i ministara energetike i Europskoga vijeća u četvrtak. Također, podsjetio je i na prvu godišnju konferenciju o Nacionalnom planu i oporavku.

"Hrvatska je još u srpnju 2021. dobila pozitivne ocjene o svom planu i od tada radimo na njegovu provođenju. Mi smo, zahvaljujući vrlo preciznom hodogramu, došli do toga da je u petak ujutro stiglo dodatnih 700 milijuna eura u našu riznicu", pohvalio se Plenković.

Dodao je da je na taj način Hrvatska za sada od 5,5 milijardi eura bespovratnih eura ukupno primila 2,2 milijarde eura, a raspisani su i brojni natječaji da se ta sredstva koriste, kazao je. Podsjetio je i na ulazak u Schengen, kazavši da je 2022. godina u kojoj su ostvareni strateški ciljevi Hrvatske vlade.

Dodjela kandidatskog statusa BiH

Kazao je potom da je sastanak Europskog vijeća u četvrtak bio "jako dobar za Hrvatsku". "Mi smo prije svega dobili čestitku svih lidera EU za članstvo u Schengenu", kazao je Plenković, zahvalivši ministru Davoru Božinoviću na angažmanu.

Dodjeljivanje kandidacijskog statusa BiH nazvao je velikom i značajnom odlukom za tu zemlju. "Mi smo upućeni jedni na druge i drago mi je zbog BiH. Smatram da je BiH ovim dogovorom političkih stranaka o formiranju vlasti i koalicije na državnoj razini na dobrom putu da pošalje poruku ozbiljnosti, funkcionalnosti i predanosti reformama i nastavku puta koji će je osnažiti u gospodarskom i socijalnom smislu", rekao je Plenković, dodajući da Hrvatska želi pomoći BiH i "nastaviti intenzivnu suradnju s njima".

Čestitao je i Kosovu, kazajući da će Hrvatska nastaviti podupirati susjedne zemlje i pomoći iskustvom da se njihova nastojanja da se pridruže Europskoj uniji odvijaju "pozitivno i dobro".

Rekordna inflacija

Komentirajući rekordnu inflaciju koja iznosi 13,5 u studenom, Plenković je rekao da je, prema podacima DZS-a, na inflaciju utjecalo najviše hrana, stanovanje, gorivo…

"Vjerujemo da će stopa inflacije biti oko 10,1 posto na razini cijele godine, kada se uračuna i prosinac. Imamo prognoze, i naše i EK-a, da bi se taj balon polako trebao ispuhivati i da bismo iduće godine trebali ići prema inflaciji od šest ili 5,7 posto, ovisi tko procjenjuje", rekao je Plenković, dodajući da je dobro da je Vlada mjerama pripomogla tome da inflacija ne bude i gora.

Plenković je zaželio i uspjeh našoj reprezentaciji u utakmici trećeg mjesta protiv Maroka. "Participirat ćemo uz Grad Zagreb i HNS u dočeku naših reprezentativaca u nedjelju", poručio je Plenković.

Obuka ukrajinskih vojnika

Konačno, dotaknuo se obuke ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj. Podsjetio je na to da je Ukrajina žrtva brutalne ruske agresije i da će Hrvatska vlada nastaviti pomagati Ukrajini.

"Pitanje sudjelovanja u obuci je samo konzistentna, zdravorazumska i princijpijelna politika Hrvatske, i to u nacionalnom interesu. Upravo stoga smo donosili odluke punih 10 mjeseci kojima smo pomagali Ukrajini, tako da je sudjelovanje u ovoj misiji, za što su interes iskazale 24 članice Europske unije, nastavak takve politike", kazao je Plenković.

Dodao je da je pitanje obuke ukrajinskih vojnika i moralno pitanje. "Mi kao Vlada, Sabor i narod moramo poslati poruku želimo li poslati potporu zemlji koja je žrtva agresije, kao što smo i mi bili žrtva devedesetih godina, a ujedno da osvijestimo da je ruska agresija na Ukrajinu izravna prijetnja europskoj sigurnosti, a Hrvatska je već godinama članica NATO-a i Europske unije. Hrvatska nije niti neutralna niti nesvrstana zemlja. Nekada imam osjećaj da su to neki politički akteri zaboravili. Mi smo se pozicionirali, i to godinama, odlukama različitih Vlada i saziva Sabora i kao takvi pokazujemo solidarnost s onim dijelom međunarodne zajednice koji jako dobro shvaća ovu situaciju", rekao je Plenković, koji je zatim zastupnicima poručio: 

"Ovo nije izbor između parlamentarne većine i oporbe, ovo nije trenutak iskazivanja stava kroz animozitet prema Vladi, nego je to izbor između Ukrajine i Putinovog režima. To je ono što će ostati. Poručujem im da dobro promisle o onome kako će glasati. Drugoga glasanja o ovome biti neće",

"Vlada ostaje pri ovoj odluci principijelno, a oni koji nisu za, oni će se zbog toga sramiti", zaključio je Plenković.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 12:24