StoryEditor
HRVATSKI PREMIJER

Plenković: Nadam se konsenzusu oko Izbornog zakona, očekujemo otvaranje pregovora s BiH

Piše Hina  /  06.03.2024., 18:20h

"Želimo da se 22. ožujka na temelju postignuća Vijeća ministara i Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u proteklih dva i pol mjeseca od sastanka u Bruxellesu donese politička odluka o otvaranju pregovora", rekao je Plenković.

 Premijer Andrej Plenković rekao je u srijedu da očekuje da će se na samitu Europskog vijeća u drugoj polovici ožujka donijeti politička odluka o otvaranju pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom, o čemu je razgovarao s kolegama iz Europske pučke stranke na marginama kongresa u Bukureštu. 

"Želimo da se 22. ožujka na temelju postignuća Vijeća ministara i Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u proteklih dva i pol mjeseca od sastanka u Bruxellesu donese politička odluka o otvaranju pregovora", rekao je Plenković novinarima u Bukureštu, prenosi Hina. 

"Velika diplomatska inicijativa brojnih prijatelja BiH"

Odlazak predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen, nizozemskog premijera Marka Ruttea i njega osobno u Sarajevo prije nekoliko tjedana, kao i nedavne posjete šefova diplomacije Njemačke, Italije i Austrije, Plenković opisuje kao "veliku diplomatsku inicijativu brojnih prijatelja Bosne i Hercegovine". 

Plenković je uvjeren da će Komisija izaći s pozitivnim rješenjem za susjednu zemlju kako bi se na temelju njega mogla donijeti politička odluka na razini šefova država i vlada. 

"Izborni zakon kapitalno važan za cijelu zemlju" 

"Posebno mi je drago da se u ovom periodu donio zakon o sprječavanju pranja novca, zakon o zaštiti podataka, nacionalni plan reformi, da se krenulo u sklapanje sporazuma s Frontexom, da se radi na postizanju konsenzusa o zakonu o sprječavanju sukoba interesa, zakona o sudovima i u konačnici, nadam se, barem realnom hodogramu postizanja konsenzusa oko izbornog zakona koji je kapitalno važan za cijelu zemlju", rekao je Plenković. 

Podrška BiH u otvaranju pristupnih pregovora s Unijom bila je u središtu bilateralnih susreta u Bukureštu. Plenković se sastao s von der Leyen, predsjednikom njemačkog CDU-a Friedrichom Merzom, finskim premijerom Petterijem Orpom. 

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 21:43