StoryEditor
veliko nevrijeme

Plenković: Hrvatsku je pogodila najveća oluja od sredine 19. stoljeća

Piše fena  /  27.07.2023., 16:30h

Hrvatski premijer Andrej Plenković najavio je u četvrtak na početku sjednice Vlade pomoć županijama pogođenim prošlotjednim olujnim nevremenom, za koje je kazao da je bila najjača na području Hrvatske otkad postoje meteorološka mjerenja, od sredine 19. stoljeća.

Dva olujna nevremena pogodila su 13 županija i glavni grad Zagreb, uzrokovala velike štete na kućama, infrastrukturi, prometnicama, poljoprivrednim i šumskim područjima, gospodarskim objektima te je šest osoba izgubilo život, kazao je Plenković i izrazio sućut obiteljima, piše Hina. 

Ravnateljica Državnog hidrometeorološkog zavoda izvijestila je da je Hrvatsku prošlog tjedna poharala grmljavinska oluja koja je po intenzitetu i razmjerima bila najveća na području Hrvatsku otkako postoje meteorološka mjerenja, od sredine 19. stoljeća, dodao je. 

Plenković je naveo da je na području 15 županija angažirano 19 tisuća vatrogasaca, 6780 vozila, izvršeno 6500 intervencija, angažirano više od 300 pripadnika Hrvatske vojske, podijeljeno je 50 tisuća četvornih metara plastičnih folija za prikrivanje objekata. Dodao je i da 500 djelatnika HEP-a kontinuirano radi kako bi se svima vratila struja, da su Hrvatske šume angažirale 270 radnika u šest županija za raščišćavanje šumskih prometnica, kao i da su u Zagrebu dogovorene hitne aktivnosti na krovovima, posebice škola.

Plenković je najavio snažnu podršku Vlade pogođenim područjima u sanaciji šteta.

„Danas će Vlada donijeti odluku o osiguravanju hitnih inicijalnih 20 milijuna eura koje će se distribuirati županijama koje su podnijele zahtjev, to je tek prva intervencija”, rekao je.

Hrvatski premijer je također najavio snažnu potporu poljoprivrednicima koje je pogodila afrička svinjska kuga.

Za okončanje štrajka službenika i namještenika u pravosuđu Plenković je kazao da će se dogovoreno povećanje plaća od 12 posto isplatiti već za mjesec srpanj. Za stavljanje van snage odluke o umanjenu plaće za vrijeme sudjelovanja u štrajku rekao je da je "kao gesta koja je pridonijela da se okonča štrajk u pravosuđu".

"Ovo je rezultat našeg dijaloga i dogovora", naglasio je i izrazio nadu u daljnji dijalog.

Dnevnik.ba

29. travanj 2024 08:36