StoryEditor

Planira se tvornica namjenske industrije u Mostaru

Piše D  /  15.02.2021., 02:02h

Problem u rudnicima se ne rješava od rata pa do danas. Prvi put je pokrenut proces prestrukturiranja u rudnicima Federacije. Prvi put, otkako postoji BiH, u rudnicima umjesto 50 imamo 7 direktora u 7 rudnika. Svim rudnicima u FBiH, osim rudnika Banovići, upravlja Uprava EPBiH. Ne Vlada FBiH i ne resorno ministarstvo, rekao je Džindić kao gost Federacije danas.

O sastanku koji je zakazan za ponedjeljak kaže da treba sjesti i razgovarati, a ne na ovakav način rješavati probleme.

Rudnik Zenica je u siječnju imao ukupni prihod od 2,8 milijuna KM, a novac potreban za isplatu plata je upravo 2,8 milijuna. Dakle, s ovim brojem radnika i ovakvim načinom rada, bez obzira na to što kažemo da je realizacija bila 100%, od ukupnog prihoda rudnik Zenica može samo platiti plaće s doprinosima. U ponedjeljak ćemo, zajedno sa svim akterima sastanka, sjesti, otvoreno pogledati jedni drugima u oči i pokazati što je moguće. Proces prestrukturiranja nije hir niti želja bilo koga od nas. To je proces koji mora ići dalje. Mi hoćemo u EU, hoćemo da primjenjujemo europske zakone i točno znamo količinu uglja koja nam je potrebna. Više od toga nam ne treba.

Kada je riječ o izgradnji Bloka 7 ministar navodi da bi naredni mjesec trebali dobiti finalnu suglasnost strateškog partnera da se ide u početak gradnje.

Čim prije moramo krenuti u taj projekt. Zamjenski Blok nam omogućava da imamo čišću, bolju i ekonomski opravdanu energiju. To nama treba. Radimo i na provođenju projekta energije iz obnovljivih izbora. Dovodimo modernu tehnologiju, s minimalnim zagađenjem koje je dozvoljeno u EU i gasimo ono što je napravljeno ’50-ih godina. Nije mi jasno zašto neko sprječava da to uradimo. To je posljednji projekt takve vrste u BiH.

Džindić o namjenskoj industriji kaže da gradovi u kojima je ona razvijena 90% zavise od dobrog rada tih gospodarskih društava, pogotovo u Igmanu i Konjicu.

Oni su motor razvoja tih lokalnih zajednica, to je sigurno. Imamo u planu još dvije tvornice, jednu u Mostaru i jednu u Tuzlanskoj županiji.

O sudbini Vitezita navodi da njihov stečajni postupak nije negativna stvar.

Ovo je jedan primjer da Vlada FBiH nije više mogla davati sredstva i da zato nije dobila nikakve rezultate. Opredjeljenje Vlade je da je ova firma trebala otići u stečaj i ona je kroz stečaj doživjela transformaciju i želim sreću onome tko je preuzme.

Ističe da su ispunjeni svi zakonski uvjeti da počne eksploatacija olova i cinka u Varešu.

Mislim da će to biti jako uspješno i možda i najpozitivnija priča u ovom dijelu Europe.

Dnevnik.ba

22. srpanj 2024 04:56