03. 09. 2008., Zagreb - Okruzeni snizenim sarenim artiklima, iz Konzuma su porucili da razlog poteza snizenja cijena nije premijerova ostra rijec trgovcima da smanje marze, vec teska socijalna slika u Hrvatskoj, pa su, da spase narod od siromastva, od danas spustili cijene na 22 osnovna proizvoda. Photo: Goran Stanzl/Vecernji listGORAN STANZL/VECERNJI LIST - Pixsell
StoryEditor

Piletina postala luksuz: Hoće li cijene rasti i ima li nestašice?

Piše Desk  /  23.09.2021., 22:22h
Cijena pilećih proizvoda dostigla je skoro druge prerađevine od mesa. Za kilogram pilećih prsa potrebno je izdvojiti preko devet KM, dok su usporedo drastično poskupili i drugi proizvodi od piletine.

Trenutna cijena ne bi trebalo više da se povećava, a za sve je odgovorno poskupljenje sirovina koje se koriste u proizvodnji stočne hrane kaže za ATV Velibor Popović, predsjednik UO Zajednice živinara Republike Srpske.

“Na svjetskom i domaćem tržištu je došlo do enormnog poskupljenja uglavnom svih komponenti stočne hrane, ali su ipak najveća poskupljenja u strateškim sirovinama kukuruzu i soji. Za primjer možemo navesti cijenu kukuruza, koja je u istom period prošle godine iznosila 320-330 KM/t, danas se nabavlja po cijeni od 480-500 KM/t. Sličan odnos povećanja cijene je i kod sojine sačme”, kaže Popović i poručuje da cijena pilećeg mesa više ne bi trebala rasti.

“Smatramo da cijene pilećeg mesa više ne bi trebale rasti, prosto iz razloga što su se i cijene ulaznih sirovina ustabilile na tržištu. Također, pred nama je sezona žetve soje i kukuruza, tako da i pored sušne godine i lošijih prinosa, smatramo da cijene neće biti više. Takva je uglavnom praksa bila do sada”.

Na prodajnim mjestima možemo čuti da vlada nestašica ovih proizvoda, s čime se u potpunosti ne slaže Popović.

“Ne bismo to ipak trebali tako nazivati, jer je dolazilo do nedostatka određenih dijelova, prvenstveno filea odnosno bijelog mesa. To također nije bila praksa svakodnevno ili cjelodnevno. Dešavalo se u poslije podnevnim satima da dođe do nestašice filea. Dva su osnovna razloga za to stanje, jedan je pojačana kontrola na uvozu smrznutog pilećeg filea, točnije pojačana kontrola kod korištenja tog filea. U ranijem periodu smo imali dokazane slučajeve da je taj smrznuti file odleđivan i deklariran kao svježi, te takav prodavan. Ovo krajnji potrošač teško može prepoznati, jer se takva roba uvijek prodaje u rinfuznom stanju. Stoga mi i sugeriramo potrošačima da kupuju originalno pakovane proizvode, jer jedino iza takvih deklaracija možemo sa sigurnošću stajati i znati da se radi o domaćim proizvodima. Drugi razlog za povećanu potražnju je sigurno utjecaj dolaska velikog broja naših ljudi iz dijaspore i pored toga odobrenje za organiziranje slavlja. Samim tim je i horeca sektor radio s uvećanim kapacitetima. Već od ovog tjedna se i potražnja vraća u uobičajenu. Inače u našoj proizvodnji je sezonalni utjecaj jako izražen”, kaže Popović.

Da ne bi u narednom periodu trebali osjetiti novo povećanje cijena smatraju i iz Pokreta potrošača Republike Srpske, ali da je opterećenje na standard građana evidentno.

“Ako promatramo kako se to reflektira na standard građana, sigurno je da to značajno opterećuje većinu obitelji koje nemaju ni približno priliv u obiteljskom proračunu koliko bi bilo potrebno za namirivanje svih potreba.

Međutim, navedeno poskupljene treba promatrati izolirano od rasta drugih cijena od značaja za životni standard građana, te ovo Udruženje očekuje od Ministarstva trgovine i turizma i Vlade Republike Srpske da ocijeni jesu li ispunjeni uvjeti za poduzimanje efikasnih mjera neposredne kontrole cijena iz člana 8. Zakona o reguliranju cijena”, poručuju iz Pokreta potrošača Republike Srpske.

Promatrano na bazi statističkih podataka, stopa inflacije mjerena kretanjem potrošačkih cijena od listopada 2020. godine bila je u padu sve do veljače 2021. godine kada dolazi do naglog skoka za oko tri posto. U lipnju imamo blagi pad za oko dva posto, a u srpnju vrlo blagi rast.

Iz Pokreta potrošača Republike Srpske poručuju da promatrano na duži period sigurno ne treba očekivati značajniji rast cijena, jer masa novca na tržištu regulira potražnju i cijene proizvoda na njemu.

Dnevnik.ba

05. svibanj 2024 05:14