StoryEditor
hnž

Pet domova zdravlja iz HNŽ-a dobilo nova vozila hitne pomoći

Piše fena  /  12.03.2024., 16:22h

Predsjednica Vlade Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Marija Buhač u utorak je predala pet vozila hitne pomoći domovima zdravlja u Čitluku, Čapljini, Stocu i Konjicu, te Domu zdravlja Stari grad Mostar za čiju je nabavku u županijskom proračunu osigurana 731.000 KM.

Na svečanosti dodjele ključeva ambulantnih vozila Buhač je kazala kako je zdravstvo među ključnim prioritetima navedenim u programski smjernica Vlade HNŽ-a.

- Mislim da smo to svojim dosadašnjim radom i dokazali, to jest svim aktivnostima koje smo proveli u tom sektoru, od potpisivanja kolektivnih ugovora, povećanja cijene zdravstvenih usluga pa sve do današnjeg dana i dodjele vozila hitne pomoći za pet domova zdravlja u našoj županiji – dodala je.

Buhač je poručila kako će se nastaviti s ulaganjima i podrškom primarnoj zdravstvenoj zaštiti.

- Kada govorimo o samom sustavu zdravstva, naš cilj je svakom osiguraniku pružiti dostupnu i kvalitetnu uslugu, svakom zdravstvenom djelatniku osigurati kvalitetne uvjete rada i menadžmentima, odnosno zdravstvenim ustanovama, osigurati stabilno funkcioniranje – naglasila je predsjednica Vlade HNŽ-a.

Po njezinim riječima, u okviru primarne zdravstvene zaštite vrlo važnu ulogu ima služba hitne medicinske pomoći.

- Hitna medicinska pomoći sudjeluje u spašavanju života i zato idemo na opremanje tih službi. Potrebno je kontinuirano raditi na edukaciji kadra i privlačenju specijalizacija iz ove djelatnosti – kazala je Buhač.

Vozila hitne pomoći danas je dobilo pet domova zdravlja, a ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ-a Milenko Bevanda najavio je kako će i ostali domovi zdravlja u HNŽ-u također biti opremljeni novim vozilima.

- Ovo je još jedna ispružena ruka ove vlade, jedna mala kockica u našim nastojanjima da svi zdravstveni akteri budu zadovoljni, a posebno naši pacijenti zbog kojih jesmo tu. Ovo je iskorak prema primarnoj zdravstvenoj zaštiti, za koju želimo da zauzme one mjesto koje joj pripada. Počeli smo s kolektivnim ugovorima koje smo uspješno riješili, zatim smo nastojanjima Vlade, ZZO-a i svih političkih subjekata doprinijeli „ubacivanju“ 9,6 milijuna KM u primarnu zdravstvenu zaštitu i to je potvrda da se brinemo o tom segmentu – istaknuo je Bevanda.

Uime pet domova zdravlja koji su danas dobili nova vozila obratio se ravnatelj Doma zdravlja Stolac Kazimir Raguž.

- Zahvalio bih Vladi na kvalitetnoj i dobroj donaciji, hvala im za sve što je posljednjih mjeseci urađeno za primarnu zdravstvenu zaštitu koja je dobila bolji tretman. Nadam se da će nam ova vozila dugo služiti, ali i da ćemo ih što manje trebati jer se ona koriste u najtežim mogućim situacijama - rekao je Raguž.

Dnevnik.ba

18. svibanj 2024 03:47