StoryEditor
nasilje nad manjinama

Paravojne trupe štite kršćansko naselje u istočnom Pakistanu nakon pljačke, paljevina crkava i kuća

Piše fena  /  17.08.2023., 16:11h

Paravojne trupe ogradile su kršćansko naselje u istočnom Pakistanu gdje je masa muslimana vandalizirala i zapalila nekoliko crkava i desetke kuća nakon što su dvojica muškaraca koji tu žive optuženi za skrnavljenje Kur’ana, saopćili su u četvrtak policija i svjedoci.

Napad se desio u Jaranvali u industrijskom kvartu Faisalabada u srijedu i trajao je duže od deset sati bez ikakve intervencije policije koja je bila na licu mjesta, priopćili su mještani i čelnici zajednice. Policija je negirala optužbe, navodeći da su snage sigurnosti spriječile još težu situaciju.

Izgrednici su tražili da im se predaju dvojica optuženih koji su pobjegli iz svojih domova.

Stanovnici tvrde da su hiljade muslimana predvođeni lokalnim imamima tijekom nemira nosili čelične šipke, motke, džepne noževe i bodeže.

U saopćenju pokrajinske vlade navodi se da su paravojne trupe raspoređene da pomognu policiji da kontrolira situaciju.

Vojska je ogradila kršćansku koloniju, blokirajući sve ulazne i izlazne tačke bodljikavom žicom, javio je kamerman Reuters TV.

Stotine kršćana sklonile su se u obližnju oblast, kazao je za Reuters čelnik zajednice Akmal Bhatti, dodajući da su se četiri pastora vratila u crkve, koje su još tinjale.

Rekao je da je najmanje 50 kuća potpuno uništeno.

- Zločinci su izvlačili robu iz kuća i spaljivali je na ulicama i odnijeli su manje dragocjenosti koje su lako mogli nositi - rekao je Bhatti.

Čelnik pokrajinske vlade Mohsi Naqvi kazao je kako će biti potrebno tri do četiri dana da se uspostavi potpuni red u toj oblasti, i obećao da će nadoknaditi gubitke.

- Odgovornost vlade je da nadoknadi gubitak imovine kršćanske zajednice - izjavio je on novinarima, dodajući da vlada procjenjuje gubitke.

Grupa za ljudska prava Amnesty International pozvala je pakistanske vlasti da osiguraju zaštitu manjina.

- Okrutni napadi rulje samo su posljednja manifestacija prijetnje nasiljem osvetnika s kojima se svako može suočiti u Pakistanu nakon optužbe za bogohuljenje - navodi se u saopćenju.

Policija je uhapsila više od stotinu osumnjičenih izgrednika, navodi se u saopćenju vlade i dodaje da je naređena istraga incidenta.

Bogohuljenje je u Pakistanu kažnjivo smrću, i iako zbog toga nitko nikada nije pogubljen, brojne optužene linčovala je ogorčena masa. Bivši guverner pokrajine i ministar za manjine ubijeni su zbog optužbi za bogohuljenje.

Grupe za ljudska prava kažu da se optužbe za bogohuljenje ponekad koriste za obračun. Stotine ljudi čami u zatvoru nakon što su optuženi za zločin jer suci često odgađaju suđenja, bojeći se odmazde ako ih se smatra preblagim, prema grupama za ljudska prava.

Sjedinjene Države "duboko su zabrinute jer su crkve i domovi bili napadnuti", izjavio je u srijedu zamjenik portparola State Departmenta Vedant Patel.

01. svibanj 2024 04:08