StoryEditor

Papa Franjo upozorio da se korona kriza ne smije koristiti za iskorištavanje radnika

Piše D  /  06.05.2020., 01:05h

"Istina, kriza je pogodila sve, ali dostojanstvo čovjeka uvijek se mora poštovati", rekao je Franjo na svršetku opće audijencije zbog karantene održane u papinskoj knjižnici umjesto na trgu sv. Petra.

Kazao je da je 1. svibnja, na dan kada se u mnogim zemljama slave radnička prava, primio mnogobrojne poruke o teškoćama radnika. 

Franjo je istaknuo da želi obraniti "sve iskorištavane radnike i pozvati sve ljude da krizu preokrenu u prigodu u kojoj se dostojanstvo osobe i dostojanstvo rada mogu ponovno vratiti u središte stvari".

Posebno je skrenuo pozornost na iskorištavanje poljoprivrednih radnika u Italiji, od kojih su većina migranti.

Proteklih tjedana u Italiji je proveden niz uhićenja vlasnika farmi i njihovih pomoćnika koji zapošljavaju i nadziru radnike. U većini slučajeva pomoćnici su također migranti.

Prošli tjedan uhićena su trojica vlasnika farmi i gambijski migrant na temelju optužbe za iskorištavanje oko 50 poljoprivrednih radnika u južnoj regiji Apuliji.

U drugom nedavnom slučaju trojica Albanaca, koji su radili kao voditelji posla u vinariji u sjevernoj Italiji, uhićena su na temelju optužbe da su prisiljavali migrante da rade 10 sati na dan bez stanke i plaćali im za to bijedan honorar, prenosi Hina.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 13:31