StoryEditor
PARLAMENT BIH

Pao prijedlog SDA o izmjenama Izbornog zakona: Čoviću nezamislivu što je prošao Zastupnički dom

Piše Desk  /  31.01.2024., 15:45h

Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH i izaslanik u Klubu Hrvata, rekao je kako je u pitanju "pokušaj spašavanja izmjena zakona za koje je nezamislivo da su prošle Zastupnički dom".

Izaslanici u Parlamentarnoj skupštini BiH oborili su danas prijedlog SDA o izmjenama i dopunama Izbornog zakona koji je trebao biti razmatran po hitnoj proceduri. 

Prijedlog SDA, koji je ranije, ‘prošao‘ Zastupnički dom PS BiH, odnosio se na integritet izbornog procesa i tehničke izmjene Izbornog zakona.

Prijedlog SDA vraćen u redovnu proceduru 

Izaslanici HDZ-a BiH i SNSD-a oborili su ovaj prijedlog, pa će se o njemu raspravljati u redovnoj proceduri. 

Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH i izaslanik u Klubu Hrvata, rekao je kako je u pitanju "pokušaj spašavanja izmjena zakona za koje je nezamislivo da su prošle Zastupnički dom". 

Podsjetimo,  koncem prosinca 2023. godine SDA-ovo prijedlog o tehničkim izmjenama Izbornog zakona usvojen je u Zastupničkom domu, većinom glasova, a podržale su ga sve bošnjačke stranke.  

SDA bi SIP-u dala ovlasti pravnog tijela 

Prema tom prijedlogu koji navodno osigurava integritet izbornog procesa, predviđa se da Središnje izborno povjerenstvo umjesto tehničkog, postaje pravno tijelo uz nove i puno veće ovlasti.  Jedna od spornih ovlasti jest i da SIP određuje tko će biti predsjednici i zamjenici općinskih izbornih povjerenstava. 

Schmidt najavio da će nametnuti tehničke Izmjene izbornog zakona 

Visoki predstavnik, Christian Schmidt, najavio je da će nametnuti izmjene Izbornog zakona BiH s ciljem jačanja i integriteta izbornog procesa ako se domaći politički predstavnici o njima ne dogovore. 

Iako su održani pregovori o izmjenama Izbornog zakona u BiH, u Laktašima, koje bi osigurale da Hrvati samostalno biraju vlastite političke predstavnike na svim razinama vlasti, iz SNSD-a, Trojke i HDZ-a BiH dolaze posve suprotne poruke. 

Dnevnik.ba 

24. travanj 2024 10:16