StoryEditor

PANIKA I OČAJ BOŠNJAČKE POLITIKE DF prozvao Hrvatsku: "Neka ga prakticiraju u svojoj kući..."

Piše D  /  17.09.2020., 11:09h

‘‘S obzirom na zalaganje Milorada Dodika za očuvanje konstitutivnosti koja ne postoji nigdje u Europskoj uniji, Demokratska fronta poziva vlasti Republike Hrvatske da vrate konstitutivnost srpskog naroda u Republici Hrvatskoj‘‘, poručeno je iz Demokratske fronte, stranke drugog bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, Željka Komšića.

Navodi se kako ‘‘nije logično da vlasti Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini žele sačuvati etnički princip konstitutivnosti a da u Republici Hrvatskoj to ne dolazi u obzir‘‘.

‘‘Ako vlasti Republike Hrvatske žele da rade na učvršćivanju principa konstitutivnosti zajedno s Dodikom, neka prvo krenu od svoje kuće, kada već za to imaju podršku Milorada Dodika. Mi u DF, naravno smatramo, da je taj koncept prevaziđen, međutim ako vlasti Republike Hrvatske smatraju da je dobar neka ga prakticiraju i u svojoj kući‘‘, navodi DF.

Podsjećamo, Dodik je u Zagreb došao na poziv hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića, koji je, nakon napada od SDA i DF-a, poručio kako Dodika zove kao kao predstavnika srpskog naroda, a ne kao člana kolektivnog Predsjedništva BiH.

Na sastanku se razgovaralo o situaciji u Bosni i Hercegovini i njezinim euroatlantskim perspektivama, zatim o problemima u provođenju Daytonskog sporazuma, te o položaju i pravima sva tri konstitutivna naroda, Hrvata, Srba i Bošnjaka.

‘‘Interes je Republike Hrvatske stabilna i funkcionalna Bosna i Hercegovina, kao i osiguranje jednakih prava Hrvata u Bosni i Hercegovini, kao ravnopravnog i konstitutivnog naroda. Zbog toga Republika Hrvatska ne može ostati pasivna i neće podržati inicijative u smjeru jednostrane revizije Daytonskog sporazuma koje bi ugrozile mir i stabilnost u Bosni i Hercegovini i jugoistočnoj Europi. Za ostvarenje stabilne i funkcionalne Bosne i Hercegovine važan je nastavak dijaloga predstavnika sva tri naroda u Bosni i Hercegovini, a čemu je Republika Hrvatska, kao prijateljska i susjedna zemlja, spremna dati svoj doprinos‘‘, priopćeno je iz Ureda predsjednika RH.

Pročitajte još:

DIPLOMATSKI ŠAMAR BOŠNJAČKOJ POLITICI Dodik u Zagrebu kao trijumf hrvatsko-srpskog pomirenja

NEMOĆ Zašto su bošnjački političari ogorčeni Dodikovom posjetom Zagrebu?

"Ne smije dolaziti do situacije da Bošnjaci Hrvatima biraju predsjednika, Željko Komšić provodi bošnjačku politiku"

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 22:31