StoryEditor
neum

Palmer: Puno je posla pred nama, ali dobro smo počeli; Eichhorst: Iza nas je kvalitetna diskusija

Piše desk  /  28.01.2022., 14:33h
“Lideri i eksperti su se okupili oko istog cilja da razgovaraju o temama s istim ciljem kako bi se konačno mogao postići dogovor koji će u Parlamentu dobiti dovoljan broj glasova”

Direktorica pri Europskoj službi za vanjske poslove Angelina Eichhorst i Matthew Palmer, posebni američki izaslanik, danas borave u Neumu s liderima bh. stranaka gdje razgovaraju o brojnim temama, s fokusom na temu unaprjeđenja Izbornog procesa.

Eichhorst je poručila da je važno da se iznesu najnovije informacije te da je danas napravljen okvirni dokument od 17 strana.

“Izuzetno je važno da vam iznesemo najnovije ažurirane informacije o svim događajima. Iza nas je kvalitetna i dobra diskusija, ostvarena kroz razgovor subjekata koje su nam se pridružili. To je dobra prilika da čujemo različite stavove i viđenja. Nakon sinoćnjih razgovora danas se diskusija nastavila s temom unaprjeđenja izbornog procesa. Radi se o dokumentu od 17 strana koji su timovi suradnika objedinili kroz različita viđenja i ideje. Ti dokumenti će dalje prolaziti ekspertski uvid i analizu, jako puno posla je pred nama, ali imamo priliku svjedočiti zaista konstruktivnim pristupima i viđenjima svih sudionika. Jako puno posla je pred nama, jako puno tema, nadam se da ćemo imati još priliku raditi i nadamo se uspješnom ishodu“.

Palmer je kazao da mu je drago što boravi danas u Neumu, te da su im se priključili eksperti Venecijanske i Varšavske komisije.

“Drago mi je da imam priliku biti ovdje u Neumu da razgovaramo o veoma važnim procesima. Nama je drago da razgovaramo u ovom formatu, neke stvari će se naći na dnevnom redu, neke su teže od drugih. Osim političkih lidera koji su s nama diskusiji su se priključili i eksperti da nam pomognu da riješimo neka teža tehnička pitanja“.

“Lideri i eksperti su se okupili oko istog cilja da razgovaraju o temama s istim ciljem kako bi se konačno mogao postići dogovor koji će u Parlamentu dobiti dovoljan broj glasova”, kazao je Palmer.

Poručio je da je još puno posla pred njima, ali da se dobro počelo.

“Posebno nam je drago što su tu s nama eksperti Venecijanske komisije i Varšavske komisije. Kakav god dogovor da se postigne i pronađe rješenje, bitno je da budu usklađeni s najvišim standardima, u čemu će nam pomoći eksperti. Mnogo je posla pred nama, ali dobro smo počeli“.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 01:17