StoryEditor
lider sdp bih

OVO NISU REKLI PROSVJEDNICIMA U SARAJEVU Nikšić: Činjenica je da je SDA s HDZ-om potpisala izjavu o legitimnom predstavljanju

Piše desk  /  25.07.2022., 23:01h

Nakon jutrošnjeg okupljanja predstavnika Koalicije „Država“ ispred OHR-a danas je u 19 sati počeo prosvjed na koji je građane, pored ostalih stranaka, pozvao i SDP BiH. Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a bio je gost N1.

Nikšić je danas razgovarao telefonom s visokim predstavnikom koji mu je rekao da je svjestan velikog otpora na njegov prijedlog izmjene Izbornog zakona i Ustava FBiH.

“Vrlo smo oštro kazali da se ne slažemo s nekim stvarima koje su nam prezentirane od strane eksperata OHR-a i na tu temu smo danas razgovarali. To znači da se ubija multietničnost u BiH i svi oni koji su povjerovali u Aneks 7 su danas prevareni. Ja ne mogu da tvrdim što će sutra desiti, ali je Schmidt rekao da je očito veliki otpor i da će razmisliti i da ćemo preuzeti veliku odgovornost nakon Izbora”, kaže Nikšić.

SDP, DF, Naša stranka, NiP su pozvali građene na ulice kao i SDA.  Na pitanje da li je iznuđena reakcija SDA, Nikšić kaže:

“Činjenica je da je SDA s HDZ potpisala izjavu o legitimnom predstavljanju nakon kojeg je SDA odustala od tog principa. Ovo večeras nije predizborni skup, trebaju da dođu predstavnici političkih stranaka i građani. Oni će znati što se dešava, OHR će biti obaviješten. Pročitat ćemo ono što tražimo od OHR, a to je da želimo jednakost i da smo svi u situaciji da se možemo opredjeljivati, biti birani i da biramo”, kaže Nikšić.

Dnevnik.ba

27. travanj 2024 07:09