StoryEditor
doboj

Ovih dvoje kandidata je na ponovljenim lokalnim izborima dobilo 15 i 17 tisuća glasova manje nego na redovnim

Piše desk  /  26.05.2022., 07:41h

Okružno javno tužiteljstvo u Doboju u završnoj je fazi istrage malverzacija tijekom prošlih lokalnih izbora u tom gradu.

Prijavu je podnio SIP BiH nakon ponovljenih izbora na kojima su Sanja Vulić i Boris Jerinić iz SNSD-a dobili 17.000 odnosno 15.000 glasova manje nego na redovnim izborima.

Zastupnik PDP u Zastupničkom domu BiH Branislav Borenović u travnju je pitao Okružno javno tužiteljstvo kakav je status prijave koju je SIP BiH podnio još 12. veljače 2021.

Prijava je konkretno podnesena protiv članova biračkih odbora u Doboju zbog sumnje na djelo iz člana 219. Kaznenog zakona Republike Srpske.

O kakvoj vrsti izbornih malverzacija je riječ najbolje se vidi po onom što piše u citiranom članu KZ RS: „Tko na izborima ili glasanju glasa umjesto druge osobe pod njegovim imenom ili na istom glasanju ponovo glasa ili pokuša glasati iako je već glasao, kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do jedne godine. Istom kaznom kaznit će se i tko sudjeluje na izborima ili glasanju iako zna da nema biračko pravo“.

Podsjećamo, zbog sumnje u izborne nepravilnosti velikih razmjera u Doboju SIP je tada poništio lokalne izbore na 89 biračkih mjesta.

– Zbog opsežnosti i složenosti predmetne prijave, u skladu s Pravilnikom o unutarnjoj organizaciji i poslovanju javnih tužiteljstva RS-a i Pravilnika o sustavu za automatsko upravljanje predmetima u tužiteljstvima (TCMS), a na osnovi predmetne prijave, formirano je ukupno 89 predmeta u ovom tužiteljstvo (za svako biračko mjesto po jedan predmet). Predmeti se nalaze u završnoj fazi istrage i do sada su donesene konačne tužiteljske odluke u 21 predmetu – navodi se u odgovoru na zastupničko pitanje koje potpisuje glavni okružni javni tužitelj Željka Radović.

Inače, i nakon ponovljenih izbora u Doboju su gradonačelnik Boris Jerinić i SNSD osvojili najviše glasova. Međutim, u konačnom zbroju imali su mnogo manje glasova nego na izborima 15. studenog, što je bio povod da oporba u RS-u tvrdi da su otkrili brutalnu prijevaru. Borenović je tada konkretno prozvao Jerinića i zastupnicu u PS BiH Sanju Vulić koja je bila nositeljica liste SNSD-a.

Vulić za Srpskainfo nije željela komentirati istragu,+ jer kaže da nije praksa da se komentiraju postupci koji su u tijeku. No dodaje da je Borenović najbolji suradnik na ovu temu jer ima Jovana Kalabu u SIP-u.

– PDP-ovci se hvale da su i pravosuđem ovladali. Pa ako je tako, svaki moj komentar je suvišan – navodi Vulić.

Branislav Borenović poručuje da je krajnje vrijeme da slučajevi izbornih krađa dobiju svoj epilog i posebno pokazuje prstom u nalogodavce.

– Očekujem da pravosuđe nepristrano i profesionalno sankcionira odgovorne, a posebno nalogodavce organizirane izborne pljačke u Doboju, jer smo svjedočili brutalnoj organizaciji izbornog procesa, kada su promatrači oporbe bili spriječeni prisustvovati na biračkim mjestima. Znamo da su prvaci SNSD dobili po 15.000, pa čak i 17.000 glasova manje na ponovljenim izborima u Doboju, što sve govori – kaže Borenović za Srpskainfo.

Dnevnik.ba

29. travanj 2024 21:33