Na 30. obljetnicu uspostave Hrvatske zajednice Herceg Bosne otvoren je spomenik u sjećanje na jedan od najvećih dana u novijoj povijesti hrvatskog naroda u BiHVEčERNJI.BA -
StoryEditor
u grudama

Otvoren je spomenik u znak sjećanja na utemeljenje Hrvatske zajednice Herceg Bosne

Piše Desk  /  18.11.2021., 11:48h
Na 30. obljetnicu uspostave Hrvatske zajednice Herceg Bosne otvoren je spomenik u sjećanje na jedan od najvećih dana u novijoj povijesti hrvatskog naroda u BiH.

Spomenik u znak sjećanja na utemeljenje Hrvatske zajednice Herceg Bosne je otvorio predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a, te Predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović, piše Večernji.ba.

image

Na 30. obljetnicu uspostave Hrvatske zajednice Herceg Bosne otvoren je spomenik u sjećanje na jedan od najvećih dana u novijoj povijesti hrvatskog naroda u BiH

VEčERNJI.BA -

“Pismena ova o djelima zbore. Oduvijek narod hrvatski iznova ustaje probuđen iz sna za slobodu Zemlji. Pod trobojnicom u prkosu, slušajući glas naroda, ustadoše muži s Matom Bobanom te ovdje na Saboru vođeni Hrvatskom demokratskom zajednicom Hrvatsku zajednicu Herceg-Bosnu uspostaviše. Iz duha njezina izađe Hrvatsko vijeće obrane, Zastupnički dom i Hrvatska Republika Herceg Bosna. I krvlju i srcem pismena ova govore da mrtve oči nas žive slovom opominju. Jer mrijeti smo htjeli da sloboda bude i Hrvat živi. Na 30. obljetnicu uspostave Hrvatske zajednice Herceg Bosne, u Grudama, 18. studenoga 1991.”, piše na spomeniku.

Prije otvaranja Spomenika Herceg Bosni, zapaljene su svijeće pred Spomenikom braniteljima i položeni vijenci.

Molitvu je predvodio fra Stanko Pavlović, grudski župnik.

Promatramo Tvoj križ, Gospodine i brate, znak tvoje pobjede nad smrću i paklom, u njemu prepoznajemo uzdignute sve patnje svih koji su trpjeli sve grijehe svih grješnika Taj križ stoji nad svijetom grobova i povezuje sve nas i žive i pokojne. Tvoje misli nisu naše misli, niti su Tvoji putovi naši putovi. i vjerujemo tvojim mislima iako ih ne razumijemo. Kročimo tvojim stazama i držimo se Tebe konačno ćeš pobijediti i posljednjeg neprijatelja: smrt. Ti si uskrsnuo od mrtvih po tebi će svi uskrsnuti. Tebi će se svi radovati u tvome svjetlu i Tebe slaviti kroz svu vječnost. Po krštenju su svi oni i mi s njima sjedinjeni s tobom u smrti. Tako ćemo i mi i oni biti sjedinjeni s tobom u uskrsnuću.

Nakon otvaranja Spomenika u Parku hrvatskih velikana u Grudama je svečana sjednica Općinskog vijeća Grude.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 20:48