StoryEditor

Otišao kući po pušku i s dva hica ubio 26-godišnjaka

Piše D  /  21.07.2018., 01:07h

Podsjetimo, Topiću je presuda izrečena u prosincu 2017. godine, u Vijeću Županijskog suda u Mostaru kojim je predsjedavala sutkinja Daniela Dalipagić-Rizvanović.

Presudom je od istog oduzeta puška kojom je počinjeno kazneno djelo i streljivo. Istom presudom, Topiću je produžena mjera pritvora, a u izrečenu kaznu će biti uračunato i vrijeme koje je do sada proveo u pritvoru.

Topić je u srpnju 2016. godine pod utjecajem alkohola (1,59 g/kg) izazvao napetu atmosferu u ugostiteljskom objektu u Posušju u kojem se nalazio on i ostali gosti, među kojima je bio i oštećeni. U nekoliko je navrata prilazio za stol oštećenog Begića kojem se obraćao riječima ‘jesi li ti neki Tajson’, na što mu je oštećeni odgovarao da nije, već da je on Mate Begić.

Uslijed takvog ponašanja Topića u jednom je trenutku došlo i do prepirke između njega i društva u kojem se nalazio oštećeni.

Do prepirke je došlo i izvan objekta, ali ta prepirka nije prelazila razinu naguravanja. Nakon toga je Topić izjavio da će se ponovno vratiti u objekt i da će sa svima riješiti situaciju. Vratio se u objekt nakon nepuna dva sata, naoružan s puškom. Otvorio je vrata objekta i kada je Mate Begić ustao iza stola i krenuo prema izlazu, Topić je u njega ispalio jedan hitac iz puške, a potom u trenucima dok je pogođeni Begić padao na zemlju, u istog ispalio još jedan hitac. Potom je napustio objekt i odvezao se u policiju gdje se predao i rekao što je učinio.

Sutkinja Daniela Dalipagić-Rizvanović, obrazlažući presudu, rekla je kako je sud nedvojbeno utvrdio da je optuženi počinio kazneno djelo za koje ga je teretila optužnica Županijskog tužiteljstva Zapadnohercegovačke županije.

– Iz iskaza svjedoka događaja utvrđeno je da je optuženi počinio navedeno kazneno djelo. Također, na osnovu iskaza vještaka utvrđeno je da je optuženi mogao shvatiti posljedice ponašanja i bio je svjestan svega što se događalo. Optuženi je također imao namjeru da počini kazneno djelo, a što proizlazi iz činjenice da je oštećenog pogodio i drugim hicem u trenucima dok je padao pogođen s prvim hicem, kazala je tada sutkinja Dalipagić-Rizvanović.

Sud je utvrdio i kako optuženi niti jednog trenutka nije iskazao iskreno kajanje za ono što je uradio, već je sve pokušao prikazati kao splet događaja.

Sud je također mišljenja kako je izrečena kazna dovoljna da bi se postigla svrha kažnjavanja zbog počinjenog kazneno djela. Oštećena obitelj je s imovinsko pravnim zahtjevom upućena na parnicu.

Dnevnik.ba

29. travanj 2024 17:13