StoryEditor

Osuđen bračni par iz Hercegovine koji je švercao heroin u Hrvatsku

Piše D  /  10.07.2019., 08:07h

Supružnici Đerić su uhićeni krajem siječnja u blizini Šestanovca, kada su ih presreli inspektori Službe kriminaliteta droga i Postaje granične policije Imotski PU splitsko-dalmatinske. Daliborka je nakon dolaska službenog policijskog psa za otkrivanje droge počela pokazivati znakove nervoze da bi ubrzo iz jakne dobrovoljno izručila tri paketa s ukupno 1495 grama heroina.

Optužnica ih je teretila da su u BiH preuzeli heroin radi daljnje preprodaje te su zadnjeg dana siječnja oko 8,30 sati ušli u Hrvatsku preko graničnog prijelaza “Nova Sela – Bijača” u Škodi Octaviji, koja je vlasništvo tvrtke “Alo Taxi” u Trebinju, za koju on radi kao vozač. Njihova švercerska ruta je prekinuta kada su ih 45 minuta kasnije na autocesti A1 zaustavili policajci. Uhićeni su i zadržani u istražnom zatvoru, a u svojim obranama tijekom postupka priznali su počinjenje kaznenog djela. Od početka postupka traže ukidanje istražnog zatvora jer su kod kuće na čuvanje baki ostavili dijete staro malo više od godinu dana.

Tijekom suđenja su također priznali, ali su oboje i obećali kako se ovakva i slična ponašanja neće više nikada ponoviti.

- Mene čeka posao kuharice u Studentskom domu i ako me pustite na slobodu vratit ću se na posao i brinuti o djetetu - kazala je Daliborka.

Upravo njihovo priznanje i kajanje je sud cijenio kao olakotnu okolnost kao i činjenicu da nisu otprije osuđivani. Kao otegotnu su im cijenili količinu opojne droge koja je vrijedna na narko tržištu. Stoga su dobili po dvije godine zatvora, ali im je izrečena djelomično uvjetna kazna tako da polovicu kazne ne moraju odslužiti u zatvoru ako ih se ne uhvati u ponovnom počinjenju kaznenog djela.

Sud je također odlučio da se nad njima ukine istražni zatvor unatoč protivljenju Općinskog državnog odvjetništva u Splitu. Tužiteljstvo je isticalo kako se radi o kaznenom djelu za koje se može dobiti do 12 godina zatvora te kako optuženi bračni par živi u BiH te je najvjerojatnije da će napustiti područje Hrvatske i biti nedostupni pravosudnim tijelima.

Mirko i Daliborka Đerić su napustili splitske Bilice odlukom suda te će pravomoćnost presude čekati kod kuće. Osim kazne zatvora, moraju platiti i 3700 kuna toksikološkog vještačenja i 2000 kuna sudskog paušala. Tijekom istrage su izjavili kako su za prenošenje heroina trebali dobiti 1000 eura honorara, što je u protuvrijednosti 7400 kuna.

Nabavna cijena kilograma heroina je 25.000 eura, u protuvrijednosti je to 185.000 kuna. Od kilogram i pol se u prodaji na grame, koji dođe 400 kuna, može zaraditi 600.000 kuna. Prodajom na “pizeve” od 0,1 grama, koji dođu po 100 kuna, zarada se penje na 1,5 milijuna kuna. Ako se odbije trošak nabave droge od 277.500 kuna, opet ostaje pozamašan iznos. To je, naravno, ako se ne računa na dodavanje tzv. punila za povećanje mase.

Dnevnik.ba

28. travanj 2024 02:29