StoryEditor

Ospice u Mostaru: Oboljela djeca od dvije i osam godina

Piše D  /  15.03.2018., 11:03h

Alajbegović je rekao kako oboljelo dijete koje ima dvije godine nikako nije cijepljeno, a dijete od osam godina djelomično. - Dijete od osam godina primilo je prvu dozu cjepiva, drugu je preskočilo.

S obzirom na slabo postignuti imunitet, došlo je do razvoja bolesti.

Drugo dijete nije nikako cijepljeno i samim tim došlo je do pojave bolesti - objasnio je Alajbegović. Rekao je kako slučajevi nisu međusobno povezani i kako djeca nisu dolazila u kontakt jedno s drugim.

Stručnjaci pojavu ospica pripisuju padu procijepljenosti koja je, prema riječima liječnika, u HNŽ-u pala ispod 70 posto. - Situacija procijepljenosti na području HNŽ-a je alarmantna, s obzirom na to da je ona u obveznom programu cijepljenja pala ispod 70 posto - rekao je nedavno predsjednik Liječničke komore HNŽ-a Mehmed Haznadar.

Predsjednik Stručnog savjetodavnog tijela Federalnog ministarstva zdravstva za prevenciju zaraznih bolesti u Federacije BiH dr. Jurica Arapović kazao je kako Svjetska zdravstvena organizacija i Europski centar za prevenciju i nadzor bolesti (ECDC), kao i federalne i županijske javno zdravstvene institucije, smatraju kako postoji vrlo visoka vjerojatnost od epidemije zaraznih bolesti u sredinama gdje je procijepljenost manja od 90 posto.

Svjesni smo kako je epidemija ospica prisutna u Srbiji, svjesni smo da postoji rizik da epidemija zahvati i južni dio BiH. Epidemija nema granica, virusne bolesti nemaju teritorijalni vid zaustavljanja kada se prošire, a na ovakvo imunološko stanje našeg stanovništva prijeti ogromna epidemija i, po svoj prilici, to nas može skoro zadesiti - kazao je dr. Arapović nedavno. U Bosni i Hercegovini nema epidemije te se radi o slučajevima koji nisu povezani. 

Dnevnik.ba

 

24. travanj 2024 17:28