StoryEditor
mađarski premijer

Orban: "Trump i EU mogli bi okončati rat u Ukrajini za 24 sata"

Piše fena  /  04.06.2024., 12:05h

Donald Trump, potencijalni republikanski kandidat na američkim predsjedničkim izborima, i Europska unija mogli bi okončati sukob u Ukrajini za 24 sata, izjavio je mađarski premijer Viktor Orban.

- Da Trump i EU žele da okončaju rat (u Ukrajini), mogli bi to uraditi za 24 sata. Ne smijemo zaboraviti da rat vode ljudi, a upravo ti ljudi, ako su voljni, imaju svaku priliku da se sklopi mir, mislim da bi Trump, ako bi postao predsjednik, mogao da postigne prekid vatre u Ukrajini za jedan dan, a zatim da počne pregovore - izjavio je mađarski premijer za talijanske novine ll Giornale u intervjuu objavljenom u utorak.

Prema njegovim riječima, strategija EU o ukrajinskom pitanju je propala čak i s taktičke točke gledišta.

- Ne shvaćamo da se igramo vatrom. Trebali bismo se zapitati koji su strateški interesi Europe i zahtijevati prekid vatre. Naši građani žele mir, a ne rat, koji bi mogao postati politička igra - dodao je Orban.

Kaže kako očekuje novu desničarsku većinu u Europskom parlamentu nakon izbora zakazanih za 8. i 9. lipnja.

- Sadašnja Europska komisija podbacila je po pitanju poljoprivrede, sukoba, pitanja migracija, ekonomije, i sada njeno čelništvo mora otići. Jačanje demokracije znači biranje nove komisije, drugačije od sadašnje, koja je bila najgora u mom pamćenju - kazao je Orban.

Istovremeno je nagovijestio da mnogo toga ovisi od odluke njegove talijanske kolegice Giorgie Meloni, čelnice europskih konzervativaca, i Marine Le Pen, čelnice poslaničke grupe francuskog Nacionalnog skupa.

- Desničarske stranke moraju surađivati, mi smo u rukama dvije žene koje moraju da se dogovore - zaključio je mađarski premijer, prenosi TASS.

Dnevnik.ba

20. srpanj 2024 23:50