StoryEditor
sastanak ‘dobrih prijatelja‘

Orban se sastaje s Trumpom. "Moramo zajedno obraniti SAD i Europu od liberala"

Piše desk  /  08.03.2024., 09:20h

Viktor Orban sastaje se danas sa svojim "dobrim prijateljem" Donaldom Trumpom na Floridi, javlja AFP i dodaje da je mađarski premijer jedan od rijetkih europskih čelnika koji priželjkuju njegovu pobjedu na američkim predsjedničkim izborima krajem godine.

Sastanak, koji bi se trebao održati u luksuznoj Trumpovoj rezidenciji Mar-a-Lago, ima za cilj "jačanje diplomatskih i strateških odnosa između Trumpa i SAD-a", napisao je na X-u glasnogovornik mađarske vlade Zoltan Kovacs. AFP piše da se Orban ponaša kao da je Trump već u Bijeloj kući.

"Ne treba se kockati, kladiti se na povratak predsjednika Donalda Trumpa je jedini razumni pristup za Mađarsku", rekao je Orban početkom tjedna u govoru u mađarskoj trgovinskoj i industrijskoj komori.

"Trump može okončati rat u Ukrajini"

Rat u Ukrajini će zasigurno biti jedna od tema razgovora  oko koje između njih dvojice postoji suglasje. Orban je čvrsto uvjeren da Trump može okončati taj rat i donijeti mir u Europu.

“Nadamo se da će trenutni predsjednik otići, a da će se predsjednik Trump vratiti i da će imati odriješene ruke za postizanje mira (u Ukrajini”, rekao je Orban 23. veljače.

Orban je odbio poslati oružje Ukrajini kako bi joj pomogao u borbi protiv ruske invazije i kritizirao je zapadne sankcije protiv Rusije. On je više puta pozivao na primirje u Ukrajini kako bi se okončao rat. Uvjeren da Kijev ne može dobiti taj rat, Orban stalno poziva na primirje.

"Moramo zajedno obraniti SAD i Europu od liberala" 

Trump, gotovo siguran kandidat za republikansku predsjedničku nominaciju, zatražio je od republikanaca u Kongresu da blokiraju američku vojnu pomoć Ukrajini u vrijednosti od 60 milijardi dolara.

Trump posebice hvali Orbana kao "velikog lidera" koji je spreman braniti svoju zemlje od ilegalne migracije.

Orban je rekao da će sljedeći predsjednički izbori u SAD-u ove godine i glasanje za Europski parlament u lipnju biti presudni jer se konzervativci u Europi i SAD moraju zajedno boriti za "ponovno osvajanje" institucija u Washingtonu i Bruxellesu od liberala koji, kako je rekao Orban, prijete zapadnoj civilizaciji.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 08:36