StoryEditor

Optimistično Brčko bi Ustavni sud BiH

Piše D  /  03.12.2018., 01:12h

Usprkos činjenici da Brčko distrikt Bosne i Hercegovine svih ovih godina dijeli sve nedaće s kojima živi BiH, gradonačelnik te specifične lokalne samouprave Siniša Milić optimista je u pogledu daljeg razvoja, ali i smještaja pojedinih institucija u Brčkom, pritom ozbiljno računajući na preseljenje Ustavnog suda BiH iz Sarajeva u grad na Savi, prenosi Novosti.rs

- Čim se konstituira vlast na nivou BiH, u ime Brčko distrikta zatražit ću da sjedište Ustavnog suda BiH bude premješteno iz Sarajeva u Brčko. To bi bilo logično rješenje, jer je Brčko po konačnoj arbitražnoj odluci zajedničko vlasništvo RS i FBiH. Tako, izbjegli bi se komentari i ocjene o tome da Ustavni sud radi pod pritiskom javnosti u sredini u kojoj je smješten, odnosno Sarajeva, jer taj grad nije eksteritorijalan, već je deo Federacije BiH - precizirao je Milić.

On je podsjetio da su takve ideje bile prisutne i na početku formiranja Brčko distrikta, čak i u krugovima međunarodne zajednice.

- Ukoliko bi takva ideja bila podržana, siguran sam da bi se u relativno kratkom vremenu osigurali adekvatni uvjeti za smještaj te institucije u Brčko distriktu - rekao je Milić.

Ovu ideju će, kako neslužbeno saznajemo, podržati visoki političari iz zajedničkih organa BiH, a sklone su joj i pojedine sudije ovog suda.

Govoreći o razvoju Distrikta, prvi čovjek Brčkog podsjetio je da veoma brzo djeluju u pravcu osiguranja pravne regulative za dolazak investitora.

- Brojne su specifičnosti koje našu sredinu čine, po općem mišljenju, prilagodljivom ekonomskim reformama. Tome u prilog ide i povećanje broja zaposlenih. Samo u prvih osam mjeseci ove godine broj zaposlenih na području Brčko distrikta, prema podacima Zavoda za zapošljavanje, povećan je za 447 osoba. Na kraju kolovoza bilo je zaposleno 17.596 osoba, dok je na kraju istog mjeseca u 2017. u radnom odnosu bilo 17.149 lica - naglasio je Milić.

Posebno interesiranje javnosti izazvale su izmjene Zakona o vladi, usvojene nedavno u Skupštini po hitnoj proceduri, kojima se predviđa da gradonačelnik i član Vlade Distrikta mogu ostati na funkciji, usprkos osuđujućoj presudi do šest mjeseci.

Gradonačelnik Milić smatra da te izmjene treba sagledati u kontekstu brojnih optužnica protiv članova Vlade i službenika, koje su završile oslobađajućim presudama i isplatama visokih naknada tim licima. Također, izrazio je bojazan da su neki od tih procesa bili montirani s ciljem diskreditacije i eliminiranja političkih protivnika.

To ga, međutim, kako kaže, ne bi spriječilo da u slučaju pravosnažne presude podnese neopozivu ostavku i povuče se s funkcije.

Podrška privredi

Prvi put u posljednjih šest godina broj nezaposlenih pao je ispod 11.000, budući da je u Zavodu evidentirano 10.241 nezaposleno lice. Razlozi za takve pokazatelje su i u pomoći privrednicima.

- U budžetu za 2018. osam milijuna KM čine poticaji za privredu. Izdvajamo novac i za poljoprivredu, godišnje oko 10 milijuna KM - rekao je Siniša Milić, dodajući da je i za 2019. planiran sličan iznos.

Dnevnik.ba

29. travanj 2024 12:23