StoryEditor
predsjednički izbori u sad-u

Ono što se događa u SAD-u treba jako zabrinuti Zelenskog

Piše desk  /  07.03.2023., 10:37h

Bivši američki predsjednik Donald Trump kaže da bi okončao rat u Ukrajini u jednom danu i spriječio Treći svjetski rat, dok je Ron DeSantis, guverner Floride i mogući republikanski predsjednički kandidat, zagovornik vođenja kulturološkog, a ne posrednog rata za spas strane demokracije.

Eskalirajuća kampanja u sjeni za republikansku nominaciju 2024. vjerojatno će pogoršati već rastuću antipatiju među konzervativcima prema tome da budu ukrajinski arsenal demokracije, piše CNN.

Ovo u SAD-u trebalo bi zabrinuti Zelenskog

To bi trebalo zabrinuti vladu ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, koji je obilato zahvalio Amerikancima na njihovoj velikodušnosti vrijednoj više milijardi dolara, dajući do znanja da će i dalje tražiti više, prenosi Index.

Ogorčeni republikanski predizbori koji se okreću izolacionističkom raspoloženju stranačkog krila "Učinimo Ameriku ponovno velikom" mogli bi iznjedriti kandidata, a možda i 47. predsjednika, koji bi mogao odbaciti uvjeravanje Joea Bidena da će Amerikanci stajati uz Ukrajinu "dokle god treba".

Već postoje znakovi opadanja potpore Ukrajini

Već postoje rani znakovi opadanja javne potpore za Bidenovu pomoć i pakete oružja za Ukrajinu otkako je prije godinu dana počela brutalna i ničim izazvana ruska invazija. I predsjednik Predstavničkog doma Kevin McCarthy, Trumpov saveznik, upozorio je na "bjanko ček" za Ukrajinu.

Reakcija štićenika bivšeg predsjednika u Zastupničkom domu pod kontrolom republikanaca na Bidenov smioni tajni posjet Kijevu u veljači sugerira da će republikanski kandidat 2024. sigurno zadovoljiti bazu koja vjeruje da bi SAD trebao trošiti svoj novac na osiguranje vlastitih granica umjesto ukrajinskih i da je Bidenu više stalo do stranaca nego do Amerikanaca.

Pad podrške Ukrajini u anketama

Nedavna anketa pomaže objasniti pozicioniranje Republikanske stranke o Ukrajini. Podrška američkom slanju oružja Ukrajini smanjila se u usporedbi s prošlim proljećem, prema istraživanju AP-NORC-a provedenom krajem siječnja, a taj je pad bio oštriji među republikancima - čija je potpora s 53% u svibnju 2022. sada pala na 39%.

Trump ne gaji pozitivne osjećaje prema Zelenskom, nakon onoga što je pogrešno opisao kao njihov "savršen" telefonski razgovor 2019. godine, u kojem je tadašnji predsjednik pokušao iskoristiti američku vojnu pomoć kako bi od svog kolege iznudio da pokrene istragu protiv Bidena. Incident je doveo do prvog postupka Trumpovog opoziva.

U novije vrijeme, u govoru na Konferenciji konzervativne političke akcije u subotu, Trump je djelovao nestrpljiv da obnovi svoj odnos s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, kojeg veliki dio svijeta sada smatra ratnim zločincem. A potreba za obranom demokracije koja je napadnuta strani je koncept Trumpu kod kuće, a kamoli u inozemstvu.

"Prije nego što uopće stignem u Ovalni ured, riješit ću katastrofalni rat između Rusije i Ukrajine. Ja ću riješiti problem. I riješit ću to brzo i za to će mi trebati najviše jedan dan. Znam točno što bih rekao svakome od njih", rekao je Trump prije nego što je nagovijestio potencijalnu strategiju svrstavanja na stranu agresora u ratu podsjetivši svoju publiku: "Jako sam se dobro slagao s Putinom."

DeSantisova vanjskopolitička stajališta ostaju misterij

DeSantis, čija vanjskopolitička stajališta ostaju uglavnom misterij, nije bio tako jasan kao Trump oko toga što će učiniti u Ukrajini. Uostalom, on još nije ni deklarirani kandidat, unatoč svježim znakovima da ide u tom smjeru.

No, čini se da pokušava sustići Trumpa kada je u nedavnom intervjuu za Fox News upozorio da Bidenova administracija nije "odredila jasan strateški cilj" u Ukrajini i da nije u interesu SAD-a uključiti se u posredni rat s Kinom, nakon što je Bijela kuća upozorila da bi Peking mogao početi slati oružje Rusiji.

Ovo je evolucija i odmak od njegove pozicije kongresnika 2014. i 2015., kada je snažno podržavao naoružavanje Ukrajine za borbu protiv Rusije.

Putin, naravno, sluša. Čini se da se ruski lider ukopao za vječni rat u Ukrajini - gdje je već prisutan od 2014. nakon nezakonite aneksije Krima.

Čak bi i nagovještaji da će novi republikanski predsjednik prekinuti veze s Kijevom mogli utjecati na njegovo očito uvjerenje da će se Zapad na kraju umoriti i podijeliti. Uostalom, Njemačka je pristala poslati tenkove Leopard u Ukrajinu tek nakon što se Biden složio da će napredniji američki tenkovi M1 Abrams također biti isporučeni na bojište.

Čak i ako Kijev prevlada u sukobu ili postigne trenutačno malo vjerojatan mirovni sporazum s Moskvom, njegova bi se budućnost mogla oslanjati na to da bude de facto protektorat NATO-a naoružan zapadnim oružjem, uz sigurnosna jamstva američkih ili europskih sila koja se nekim budućim republikanskim predsjednicima, sudeći prema trenutnoj retorici, možda neće svidjeti.

Mnogi republikanci su za pomoć Ukrajini

Ne slaže se svaki republikanac s Trumpom ili DeSantisom po pitanju Ukrajine. Mnogi predsjednici ključnih odbora u Zastupničkom domu, na primjer, podupiru sadašnju ili čak povećanu pomoć i vojnu opremu za Ukrajinu i podržavaju njezin apel za isporukom borbenih zrakoplova F-16 koje je Biden odbio poslati.

I nekoliko potencijalnih republikanskih kandidata za predsjednika također podupire nastojanja SAD-a. Bivša američka veleposlanica u Ujedinjenim narodima Nikki Haley, koja je pokrenula predizbornu kampanju prošlog mjeseca i predstavlja sebe kao potencijalnog neprijatelja moćnih lidera poput Putina i kineskog Xi Jinpinga, napisala je prošle godine na Twitteru: "Ovo nije samo rat za Ukrajinu, ovo je rat za slobodu."

Ali republikanski predizbori za predsjedničkog kandidata imaju običaj ekstremno definirati stajališta stranke - a budući da se Trump i DeSantis smatraju trenutačnim favoritima, njihovi suparnici mogli bi biti pod sve većim pritiskom da se uklope kako bi osigurali vlastitu političku održivost.

Primarni je fokus Ukrajine bitka na bojnom polju, a sve je više znakova da bi njen očajnički otpor u gradu Bahmutu mogao biti slomljen. Ali mogućnost promjene političkih okolnosti u SAD-u s početkom nove kampanje za Bijelu kuću znači da će potreba Zelenskog za isporukom još više oružja i streljiva postati sve hitnija.

Trump: Spriječit ću Treći svjetski rat

Trump je u svom nastupu na CPAC-u jasno dao do znanja da će, ako dobije priliku ponovno se suočiti s Bidenom na izborima, optužiti demokratskog kandidata da je planet doveo do ruba katastrofe.

"Ja sam jedini kandidat koji može dati ovo obećanje, spriječit ću, vrlo lako, Treći svjetski rat. Imat ćemo Treći svjetski rat ako se nešto brzo ne dogodi", rekao je Trump u govoru prožetom neistinama.

Bivši predsjednik na neki način ponavlja svoju taktiku upozoravanja na izloženost Amerike ratovima u drugim zemljama iz 2016. Pokušava potaknuti umor zbog američkog angažmana u Ukrajini, kao što je to učinio zbog dugotrajnih sukoba u Afganistanu i Iraku.

I iznio je još jednu staru kritiku predsjednika koji su fiksirani na vanjsku politiku pojavivši se u gradiću East Palestineu u Ohiju - na mjestu izlijevanja kemikalija nakon iskakanja teretnog vlaka - dok je Biden prošlog mjeseca bio u posjetu Europi.

"Iskreno se nadam da će Bidenu i ostalim političarima ostati nešto novca kad se vrate s turneje po Ukrajini i dođu ovamo", rekao je Trump.

CNN je u ponedjeljak izvijestio da bivši predsjednik također vidi prostor za napad na DeSantisa zbog njegovih poziva kao kandidata za Kongres 2012. godine da privatizira neka socijalna davanja sugerirajući da nije dovoljno u skladu s bazom Republikanske stranke u zaustavljanju financijske i vojne pomoći Ukrajini.

"Nikada se nećemo vratiti na politiku koja želi dati neograničen novac za borbu protiv beskonačnih ratova u inozemstvu, ali zahtijeva da smanjimo veteranske beneficije i mirovine kod kuće", rekao je Trump.

DeSantisova knjiga

U svojoj novoj knjizi The Courage to be Free, objavljenoj prošli tjedan, guverner Floride ne spominje Ukrajinu, ali kritizira mantru koju je iznio predsjednik George W. Bush u svom drugom inauguracijskom govoru - da "opstanak slobode u našoj zemlji sve više ovisi o slobodi u drugim zemljama".

DeSantis piše da je taj "mesijanski impuls - da SAD ima i pravo i obvezu promicati demokraciju, silom, ako je potrebno, diljem svijeta - utemeljen na Wilsonovskom moralizmu, a ne na jasnom pogledu na američke interese".

Ova se perspektiva čini nekompatibilnom s Bidenovom karakterizacijom potpore SAD-a Ukrajini kao dijela vitalnog nacionalnog interesa za zaštitu demokracije.

DeSantisovo mišljenje nije ništa novo. Osjećaj među mnogim biračima da je Bush pretjerao i poveo Amerikance u katastrofalne višegodišnje ratove u Iraku i Afganistanu nije bio samo motivirajuća sila koja je pomogla usponu Trumpovog populističkog nacionalizma u Republikanskoj stranci.

Predsjednik Barack Obama osvojio je demokratsku nominaciju i postao predsjednik 2008. upozoravajući da je protiv "glupih ratova".

Među američkim biračima na desnici i na ljevici postoji određena nevoljkost ponovnog uključivanja u ratove u inozemstvu. Skupina demokratskih članova Kongresa, na primjer, prošle je godine pozvala na pregovore o okončanju rata, unatoč nedostatku naznaka da je Putin voljan povući svoje trupe. No, zbog takvog poteza su ih kritizirali kolege.

Ukrajini vrijeme možda otkucava

A Irak i Afganistan nisu izravna analogija za Ukrajinu - što god republikanski kandidati rekli - budući da je Biden skrupulozno izbjegavao uplitanje bilo kakvih američkih snaga, dok nastoji spriječiti opasni izravni sukob s nuklearno naoružanom Moskvom.

Bidenova potreba da ojača javnu potporu za pomoć Ukrajini bila je jedan od razloga zašto je otišao u Ukrajinu na obilježavanje prve godišnjice ruske invazije.

"Kada su se ujedinili, Amerikanci svih političkih pozadina odlučili su djelovati. Američki narod zna da je to važno. Nekontrolirana agresija prijetnja je svima nama", rekao je Biden Zelenskom u Kijevu i nastavio: "Podsjećate nas da sloboda nema cijenu; vrijedi se boriti koliko god je potrebno. I toliko ćemo biti s vama, gospodine predsjedniče, koliko god bude potrebno."

Međutim, s obzirom na to da se ne čini kako će bitka na rubu Europe uskoro završiti, Biden će to možda morati iznijeti tijekom rasprava s republikanskim kandidatom sljedeće godine - što sugerira da Ukrajini možda vrijeme otkucava.

Dnevnik.ba

01. svibanj 2024 08:47