StoryEditor
MEHMEDOVIĆ U SVOM STILU

Omiljeni kum mudžahedina o Schmidtu i OHR-u: "Tko BiH podmeće kukavičje jaje i šalje polusvijet u našu zemlju?"

Piše desk  /  16.09.2021., 17:09h
Šemsudin Mehmedović, visoki dužnosnik SDA i parlamentarac objavio je na svom službenom Facebook profilu status posvećen novom visokom predstavniku u BiH, Christianu Schmidtu za kojeg je kazao kako BiH ne treba takav OHR ni takav visoki predstavnik koji ‘leti u krilo vođa naših susjeda s istoka i zapada‘.

Mehmedović je, podsjetio, da je Schmidt odlikovan "Redom Ante Starčevića" kojim su nagrađeni i "uzpovci" i upitao se, 'ko to nama šalje kukavičija europska jaja na Balkan i kako ćemo krenuti dalje sa ovim 'polusvijetom' koji ulazi u našu tešku političku zbilju'".

"Nije ovo prvi put da su visoki predstavnici iz Njemačke koje nam šalje Europska unija  bili navijački nastrojeni prema hrvatskom narodu u Bosni, a u tom kontekstu, i prema Hrvatskoj.

Hrvatski lobiji preko svojih europarlamentaraca, kao i preko njemačkih gastarbajtera iz Hrvatske iz sedamdesetih godina 20. stoljeća imaju nemjerljiv uticaj na današnje stanje u BiH, posebno u FBiH", naveo je Mehmedović.

Dolaskom visokih predstavnika poslije Daytona u BiH, piše Mehmedović, počela je politička etnicizacija gradova što je obilježilo, za demokratska društva, neprimjereno uzdizanje etnopolitika.

"Zato, kada god su njemački diplomati bili u misiji u BiH, Bosna je bila sve manja!", rekao je.Mehmedović je problematizirao i činjenicu da su Hrvati dobili općine Usoru i Žepče početkom milenija kada je predsjednik HDZ-a BiH bio Ante Jelavić, i to uz, navodnu, potporu njemačke administracije.

"Ideja 'Herceg-Bosne' osim simboličkih prikaza po općinama sa hrvatskom većinom i križeva na najvećim kotama koji obilježavaju tzv. kršćanski svijet Bosne se vidi u stvarnosti i u svakodnevnom životu sa dvije elektroprivrede, dvije pošte, dva telekoma, putem podijeljenih domova zdravlja i bolnica na 'hrvatske' i 'bošnjačke'. Što je najgore segregacija djece u ideji „dvije škole pod jednim krovom“ mi daje za pravo da slobodno promislim da se djeca od samog rođenja uče kako se ovdje ne može zajedno živjeti", naveo je.

Mehmedović je, inače, jedan od osnivača SDA, ratni načelnik Policijske stanice Tešanj i načelnik Centra službe sigurnosti Doboj  sa sjedištem u Tešnju. Nakon rata bio je ministar unutarnjih poslova u Vladi Zeničko-dobojske županije a potom ministar prometa u komunikacija u Vladi ZDŽ. Bio je i zastupnik u Parlamentu FBiH i u dva mandata zastupnik u Zastupničkom domu PS BiH.

SIPA je Mehmedovića 2013. godine prijavila Županijskom tužiteljstvu ZDŽ-a zbog nedozvoljenog posjedovanja oružja i eksplozivnih materija, ali je Tužiteljstvo odustalo od istrage. U skrivenim podzemnim skladištima pronađeno je oko 800 punjenja za ručne raketne bacače iranske proizvodnje te oko 60 granata za bestrzajne topove.

Također, u srpnju 2013. Mehmedović je uhićen zbog sumnji da je počinio ratne zločine protiv srpskih civila na području Općine Tešanj, od proljeća 1992. do jeseni 1993. SIPA je Tužiteljstvu BiH podnijela i izvješće protiv Mehmedovića pod optužbama da je utjecao i prijetio svjedocima i policijskim službenicima SIPA-e tijekom uhićenja.

Mehmedović je tada osumnjičen da je planirao, naređivao i osobno sudjelovao u uhićenjima, pritvaranju i ispitivanju srpskih civila. Pored toga, Mehmedović je bio osumnjičen i za nečovječno postupanje, zatvaranje, zastrašivanje i mučenja srpskih civila.

Mehmedović je, neposredno nakon rata, bio kum brojnim mudžahedinskim borcima i njihovim suprugama, mahom Bošnjakinjama, s područja Zeničko-dobojske županije i tako im omogućavao da steknu bh. državljanstva.

R.I./ Dnevnik.ba

03. svibanj 2024 16:33