StoryEditor
izrael podržao hrvatski prijedlog

Oglasio se i prvi "Hrvat" bošnjačke unitarne politike, tvrdi da je legitimno predstavljanje "davno napušteno" u svijetu

Piše desk  /  08.08.2022., 17:12h

Drugi bošnjački član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Željko Komšić reagirao je pismo izraelskog veleposlanstva u kojem se navodi da su hrvatski prijedlozi Izbornog zakona dobrodošli. Komšić je istakao da stavovi veleposlanstva Izraela sadrži nekoliko vidnih kontradiktornosti.

Ističe da se prva kontradiktornost odnosi na to da Izrael podržava jednakost svih građana u Bosni i Hercegovini, što je univerzalni princip u svim demokratski uređenim zemljama.

"U istoj izjavi kaže se da se podržava 'legitimno predstavljanje' kao izraz konsocijacijskog političkog modela, davno napuštenog u svijetu jer je temeljen na sistemski uređenoj diskriminaciji", navodi Komšić, prenosi Klix.

Druga kontradiktornost se odnosi na to što zagovornici konsocijacije u Bosni i Hercegovini su oni politički akteri čije su politike temeljene na negiranju genocida, veličanju ratnih zločina i zločinaca, te na realizaciji ciljeva presuđenih udruženih zločinačkih pothvata, za što Komšić ističe da vjeruje da nije dužnosnika politika Izraela.

"Zato pozivam prijateljsku zemlju Izrael da otkloni nejasnoće koje hrane različite 'interpretatore' i jasno kaže da li je stav okrenut prema podršci jednakosti svih građana, a među njima i naših sugrađana Židova u Bosni i Hercegovini kao univerzalnom međunarodnom principu ili je, ipak, iskazana podrška dodatnim etničkim podjelama, jačanju sistemske diskriminacije i nejednakosti glasa", poručio je član Predsjedništva BiH, Željko Komšić.

Komšić je istaknuo da BiH prema univerzalnim principima vode aspiracije za članstvom u NATO savezu i Europskoj uniji, dok politike "konsocijacija" i etničkih podjela odaljavaju od tih nadnacionalnih organizacija. Iz toga razloga Komšić smatra da je pojašnjavanje stavova Izraela veoma važno.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 08:56