StoryEditor

Održani prosvjedi ispred OHR-a, traži se nametanje tehničkih izmjena Izbornog zakona

Piše desk  /  20.12.2023., 14:24h

Prosvjedi u organizaciji Udruge „ReSTART BiH“ održani su danas ispred zgrade Ureda visokog predstavnika (OHR) u Sarajevu, gdje je manji broj okupljenih tražio od visokog predstavnika Christiana Schmidta da do Nove godine nametne izmjene Izbornog zakona.

Protesti su organizovani nakon što je visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt pozvao političke i parlamentarne strukture u BiH, da u kratkom roku usvoje tehničke izmjene izbornog zakonodavstva zemlje radi poboljšanja integriteta izbornog procesa, u protivnom, nametnut će ih on koristeći ovlasti.

Osnivač "ReSTART-a" Suad Đozić istaknuo je da je ta udruga slala prijedloge za izmjene Izbornog zakona, te da je odgovor bio da su "prijedlozi odlični", ali da se u BiH zna tko blokira procese. 

- Oni se samo mogu dogovoriti o visini naknada, povećanju svojih primanja, bijelom kruhu i slično i zato smo išli sa zahtjevima na adresu visokog predstavnika. S velikom radošću smo primili vijest da će visoki predstavnik nametnuti izmjene Izbornog zakona i da se nije oglušio na zahtjeve. Trebamo imati skenere koji će prilikom glasovanja glasove odmah slati CIK-u, a ne da se u vrećama donose glasovi. Obavezno glasovanje je standard u demokratskom svijetu i zbog toga mnoge druge zemlje imaju mnogo veću izlaznost, a to bi moglo poslužiti i kao popis stanovništva - izjavio je Đozić. 

Schmidt je u jučerašnjem obraćanju naveo kako Izborni zakon mora biti precizan, korektan i transparentan, izbori fer i korektni, odnosno treba da funkcioniraju čvrste mjere protiv izbornih prevara, te istaknuo elektronsko prebrojavanje glasova i identifikaciju birača, kao i potrebu uspostave lanca nadzora nad procesom prije tokom i nakon izbora.

Također, istaknuo je da su potrebni veća transparentnot i jasnoća u procesu brojanja glasova, kao i ozbiljan proces registracije birača, kao i da s promjenama treba početi  godinu prije lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini 2024. godine.

„ReSTART BiH“ zatijeva uvođenje optičkog skeniranja glasačkih listića, obaveznog glasanja i drugog kruga glasanja, povećanje cenzusa na pet odsto, sprječavanje dualizma funkcija i sukoba interesa, te novi zakon o financiranju stranaka.

Inače, najveća izborna prijevara u BiH je mogućnost da se glasovima jednog naroda nameću politički predstavnici drugom narodu, poput fenomena Komšić, ali o okupljeni prosvjednici nisu se doticali te ključne teme.

Dnevnik.ba

29. travanj 2024 22:00