StoryEditor
stranačka utrka

Odlučujući izbori u SAD-u. Ako izgubi, to je vjerojatno kraj za Trumpovu suparnicu

Piše hina  /  24.02.2024., 18:41h

Republikanski birači u američkoj saveznoj državi Južnoj Karolini danas će između Donalda Trumpa i bivše guvernerke Nikki Haley izabrati svog predsjedničkog kandidata, pri čemu bi uvjerljiva pobjeda favoriziranog bivšeg predsjednika mogla značiti i kraj utrke.

Trump je do sada pobijedio na izborima u Iowi, New Hampshireu i Nevadi, ali Haley tvrdi da ostaje u utrci "do zadnjeg glasa" jer je uvjerena da Trump ne može pobijediti demokratskog kandidata, trenutnog predsjednika Joea Bidena, na izborima u studenome.

Potomkinja imigranata iz Indije, Haley je bila guvernerka Južne Karoline šest godina, nakon čega se pridružila Trumpovoj administraciji i 2017. postala američka veleposlanica pri UN-u. U svojoj saveznoj državi nije nepopularna, ali je Trump mnogo popularniji. Većina analitičara vjeruje da će se Haley u slučaju teškog poraza u matičnoj državi ipak oprostiti od kandidature.

Prosjek svih anketa pokazuje da Trumpa podržava 63 posto republikanaca u Južnoj Karolini, dok Haley ima podršku od samo 33 posto. Ona eventualno može računati na potporu neovisnih i demokratskih glasača koji mogu sudjelovati u republikanskim predizborima ako prethodno nisu sudjelovali u demokratskim predizborima.

Na formalnim demokratskim predizborima u Južnoj Karolini 3. veljače sudjelovalo je samo četiri posto svih registriranih birača u toj saveznoj državi, a pobijedio je Biden. Uoči izbora koji bi mogli biti odlučujući, kandidati su se verbalno napadali.

Trump često vrijeđa protivnicu govoreći da ima ptičji mozak, a Haley dovodi u sumnju Trumpove mentalne i fizičke sposobnosti te oštro kritizira njegove izjave o vanjskoj politici, posebice o NATO-u, i nedostatak podrške Ukrajini.

Nakon Južne Karoline sljedeći republikanski i demokratski predizbori održavaju se u utorak u Michiganu, a nakon toga slijedi superutorak, 5. ožujka, kad glasa 14 saveznih država. 

Konvencija Republikanske stranke za potvrdu predsjedničkog kandidata održat će se od 15. do 18. srpnja u Milwaukeeju, a Konvencija Demokratske stranke od 19. do 22. kolovoza u Chicagu.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 15:06