StoryEditor
Zloupotreba zajednickih institucija

Odgovor HSK u Njemačkoj na skandalozan istup DF-ove konzulice u Frankfurtu

Piše desk  /  25.07.2022., 10:41h

Hrvatski svjetski kongres u Njemačkoj najoštrije je osudio pismo generalne konzulice Bosne i Herzegovine Višnje Lončar i zatražio javnu ispriku, te pismeno pojašnjenje pristrasnog i stranačkog stava koji je upućen njemačkim vlastima.

Najoštrije osuđujemo otvoreno pismo generalne konzulice Bosne i Herzegovine Višnje Lončar i tražimo javnu ispriku, te pismeno pojašnjenje pristrasnog i stranačkog stava koji je upućen njemačkim vlastima. Pismo je zlonamjerno i dovodi u zabludu one kojima je upućeno. U pitanju je prvorazredni skandal, jer privatna osoba Višnja Lončar koristi instituciju Generalnog konzulata BiH u Frankfurtu za izražavanje osobnih mišljenja i mišljenja svoje stranke, što je suprotno Bečkoj konvenciji o konzularnim odnosima.

Smatramo strašnim i neprihvatljivim da se za osobne i stranačke ciljeve koriste laži i denunciranje drukčijih političkih mišljenja pod imenom službenih državnih institucija. Izdavanje stranačkih i osobnih priopćenja u svojstvu generalne konzulice je izdaja države i svakoga tko želi mir i prosperitet u BiH.

Već drugi put iz ovog konzulata na Majni se poziva na mržnju protiv Hrvata, što je apsolutno neprihvatljivo instituciji koja bi trebala predstavljati sve građane BiH i biti otvorena svim državljanima Bosne i Hercegovine.

Nadamo se da ovakvi izljevi mržnje i neistina nisu službeni stav Generalnog konzulata, te stoga očekujemo isprike i pojašnjenja nadležnih institucija u BiH.

Generalna konzulica Bosne i Hercegovine u Frankfurtu na Majni Višnja Lončar, među ostalim, je u otvorenom pismu zamolila njemačke vlasti da ne podrže prijedlog izmjena Izbornog zakona i spriječe Schmidta u njegovim namjerama. Time je konzulica Lončar se stavila na stranu antiustavnih i antidejtonskih snaga u Sarajevu, koje u zadnje vrijeme pokušavaju sijati strah i paniku, te unositi nemir među građane BiH.

U svim izjavama bošnjačkih političara iz Sarajeva na temu nametanja izbornih rješenja od strane Ureda visokog međunarodnog predstavnika u BiH Christiana Schmidta, iznosi se niz neutemeljenih i netočnih tvrdnji. Sarajevski nacionalistički narativ sve više liči na Miloševićevu hegemonističku i unitarističku politiku s početka devedesetih, koja je odvela tadašnju Jugoslaviju u vrtlog mržnje i krvavog rata. Milošević je pod krinkom borbe za Jugoslaviju i multietničnost želio sustave jedan čovjek - jedan glas, unitarizam i centralizaciju.

Unitarna i građanska država, dominacija te nametanje političkih predstavnika drugim narodima jednostavno ne mogu proći u BiH.

Ustav BiH i pravni poredak proizašli su iz Daytonskog mirovnog sporazuma, koji jasno govori o državi s tri konstitutivna, jednakopravna naroda i samo takvu državu Hrvati žele i zagovaraju. To načelo ugrađeno je u temelje Daytonskog i Washingtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH kao i svih drugih ustava u ovoj zemlji.

Iako neslužbeno, dokument izbornih izmjena Christiana Schmidta, visokog međunarodnog predstavnika u BiH, koji se pojavio u medijima, samo dijelom će osigurati prekid kontinurane političke majorizacije i sustavne diskriminacije Bošnjaka nad Hrvatima, koja traje već dvadeset godina. Eventualna izmjena Izbornog zakona bi vratila BiH opet u ustavne okvire i da BiH bude prihvatljiva svima, a ne samo dijelu građana BiH.

Svjedoci smo da sarajevske medijske i političke elite svakodnevno prijete nasiljem, protjerivanjem i demonstracijama, kako bi održali nepravedni sustav političke dominacije, te u konačnici srušili Daytonski mirovni sporazum. Ovo je dokaz da nacionalistička sarajevska javnost ne žele Bosnu i Hercegovinu kao zajedničku, demokratsku državu.

Hrvatskom narodu nitko neće i ne može oduzeti pravo na Bosnu i Hercegovinu.

Hrvati očekuju pravedno rješenje, sukladno duhu i slovu Daytonskog mirovnog sporazuma, definiranom ulogom konstitutivnih naroda i svih ostalih, koji moraju moći birati legitimne političke predstavnike na svim razinama i imati ulogu u raspodjeli vlasti.

Pozivamo međunarodne predstavnike da ne podlegnu pritiscima. Nužno nam treba stabilni politički sustav, stabilizacija svih prilika u BiH - domovini tri konstitutivna naroda i svih građana, te puna podrška na euroatlantskome putu.

Hrvatski svjetski kongres u Njemačkoj

Dnevnik.ba

29. travanj 2024 23:50