StoryEditor
Autoceste FBiH

Od Sarajeva do Mostara za manje od sat kroz tunel Prenj

Piše fens  /  08.07.2022., 16:21h

Počeo je izbor izvođača radova za tunel Prenj, najsloženijeg građevinskog pothvata i ključne dionice za cijeli Koridor Vc. Tunel Prenj je tehnički najzahtjevniji i sa stajališta struke jedan od najkompleksnijih objekata u povijesti građevinarstva Bosne i Hercegovine.

Tunel je lociran u centralnom masivu planine Prenj i s dužinom od 10,45 kilometara radit će se o devetom najdužem cestovnom tunelu u Europi, a prvi je ovakav tunel u Bosni i Hercegovini koji prelazi granicu od šest kilometara, priopćeno je iz JP Autoceste FBiH.

 Dalje se navodi kako će autocesta od Sarajeva do Mostara uvelike skratiti putovanje.

Poređenja radi trenutna dužina puta preko M-17 iznosi 113 km, dok će izgradnjom autoceste iznositi 82 km. Preciznije, vrijeme putovanja će se skratiti s dosadašnjih dva sat na nešto manje od jednog sat vožnje, što u konačnici dovodi do skraćenja puta od 31 km i uštede vremena za više od jednog sata, navodi se u priopćenju.  

Tunel će biti dio dionice autoceste Ovčari – tunel Prenj – Mostar sjever i ključni je za povezivanje Sarajeva s Mostarom, odnosno jače unutrašnje povezivanje Bosne s Hercegovinom, što je i strateški cilj, odnosno kompletiranje izgradnje cijelog koridora 5c kroz Federaciju BiH.

Tunel Prenj je dio mozaika koji će kvalitetnije pozicionirati BiH u europske tokove jer će međunarodni koridor privući promet putnika i roba od Budimpešte prema Jadranu.

Tunel Prenj je projekt koji mijenja Bosnu i Hercegovinu a radovi počinju polovinom naredne godine, kaže se u priopćenju JP Autoceste FBiH.

Dnevnik.ba

13. travanj 2024 02:42