StoryEditor
balkanska ruta

Od početka godine u Hrvatskoj uhićeno 592 krijumčara migranata

Piše fena  /  26.03.2024., 17:03h

U cijeloj Hrvatskoj od početka godine uhićeno je 592 krijumčara migranata, kazao je u utorak hrvatski ministar unutarnjih poslova Davor Božinović tijekom obilaska granice na brodsko-posavskom području gdje se, kako je kazao, policija susreće s brojnim izazovima jer je riječ o dugoj riječnoj granici.

"Ovaj sektor je zapravo cijela državna granica prema Bosni i Hercegovini i ona je riječna svih 175 kilometara. Tu se policija susreće s brojnim izazovima, ne samo u sprječavanju migranata, već i u zaštiti njihovih života", rekao je.

Božinović je pojasnio da se na brodsko-posavskom području nalazi i nekoliko ronilačkih punktova budući da migranti na tom sektoru uglavnom koriste improvizirane splavove koji se nerijetko raspadnu pa su životi migranata ugroženi. Pritom je iznio podatak da su policajci samo prošle godine iz Save spasili više od 40-ak ljudi, uključujući žene i djecu.

Govoreći o konkretnim podacima s kojima raspolaže PU brodsko-posavska, ministar je rekao da je od početka ove godine do proteklog ponedjeljka na području te policijske uprave uhićeno ukupno 54 krijumčara migranata i njihovih pomagača, što je porast za 350 posto u odnosu na prošlu godinu kada je uhićeno njih 12.

Promatrajući statistiku na razini cijele Hrvatske, od početka godine do ponedjeljka 25. ožujka uhićeno je ukupno 592 krijumčara i njihovih pomagača, što je porast za 115 posto u odnosu na prošlu godinu kada je uhićeno njih 275.

Prilikom ministrovog brodsko-posavska policija je izvijestila kako štiti državnu granicu uspostavom stalnih i povremenih kontrolno-nadzornih točaka, vlakopratnjom od Vrpolja do Okučana te pojačanim nadzorom željezničkog kolodvora u Okučanima, kao i željezničkog i autobusnog kolodvora u Slavonskom Brodu.

Brodsko-posavska policija provodi zaštitu državne granice u tri zone. Zaštita prve zone na rijeci Savi provodi se službenim plovilima, auto i pješačkim ophodnjama, motociklom, službenim psima, mješovitim ophodnjama jedinica granične policije Gradiška, Brod i Orašje te stacioniranom termovizijom i pokretnim termovizijama, kao i dnevno-noćnim kamerama i dronovima.

Nadzor druge zone u dubini od granične crte do autoceste A3 provodi se dnevno-noćnim kamerama, mobilnim timom policijske uprave i ophodnjama temeljne i prometne policije. Treća pak zona od autoceste A3 do granice s PU požeško-slavonske i PU osječko-baranjske kontrolira se mobilnim timom policijske uprave, ophodnjama temeljne i prometne policije te stalnim nadzorom vlakova od Vrpolja do Okučana, prenosi Hina.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 21:17